
Solanellas i Ramos-Salvat amb el secretari de Comunicació del Govern català. Foto: Jordi Pley.
El setmanari penedesenc 3 de vuit, el digital delCamp.cat, la revista valenciana Saó, l'empresa editora Tot Media i les revistes Girones i Fosbury són alguns dels guardonats que aquest dimecres, 27 de maig, han recollit els Premis de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en el transcurs de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català 2015; juntament amb el gratuït La Borrufa, la revista Sió, d'Agramunt i la Ribera de Sió; i elnúvol.com. El president de l'entitat, Lluís Gendrau, ha assegurat que la premsa de proximitat i especialitzada és el «més ben preparat per sortir de la crisi i afrontar nous reptes». A banda, també ha rebut un Premi Especial 2015 a una persona i a una institució: el periodista Antoni Bassas i l'Assemblea Nacional Catalana, respectivament. Gendrau ha ressaltat «l'especial sensibilitat per la premsa i en català» del periodista, mentre que de l'ANC ha valorat la seva «proposta transversal que dibuixa el país».
En concret, la revista Sió ha rebut un reconeixement dels seus 50 anys de trajectòria; Saó el millor guardó com a millor revista i pel «rigor i qualitat» dels seus continguts; El 3 de Vuit com a millor publicació de premsa comarcal; La Borrufa, que s'edita en català, aranès i pallarès des del 1998, com a millor publicació de premsa gratuïta pel «treball pedagògic, de cohesió social i de recuperació històrica»; aquest mitjà, delCamp.cat com a millor mitjà digital, que ha aconseguit convertir-se en «referència informativa» al Camp de Tarragona; i elnuvol.com, amb una menció especial «per demostrar que és possible crear un projecte professional sostenible des de la cultura i en format digital».

Foto de grup de tots els premiats durant l'acte amb el conseller Francesc Homs. Foto: Jordi Pley.
També s'ha reconegut el reportatge «Immigració i barraquisme» de la revista Girones sobre l'arribada d'immigrants a la capital gironina els anys 50 i 60 i per la seva «mirada polièdrica de la ciutat», i la publicació digital Fosbury com a nova millor nova publicació i per donar veu als esports dels Països Catalans «més enllà del futbol».
El president de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, Lluís Gendrau, ha destacat que la premsa de proximitat i especialitzada són els mitjans catalans «per sortir de la crisi i afrontar nous reptes». «No és una espècie en vies d'extinció sinó que és una espècie competitiva», ha afegit Gendrau. Pel president de l'entitat, «som estructures d'estat i un país sense aquestes publicacions i sense una premsa de proximitat no existiria». Gendrau també ha deixat clar que aquest tipus de premsa és «molt potent» i de «gran qualitat» i que els seus continguts poden ser «tant o més importants que els de la premsa a nivell nacional».
El director de delCamp.cat, Guillem Ramos-Salvat, que va recollir el guardó acompanyat de la cap de redacció del diari, Laia Solanellas, va destacar l'esforç de tots els periodistes del grup «per les hores i hores que es deixen per explicar la realitat del territori des de totes les edicions comarcals» i també va agrair el suport de l'empresa editora del mitjà «i dels companys de viatge en l'àmbit nacional, Nació Digital, per l'ajuda incansable durant tots aquests anys». Ramos-Salvat també va destacar la importància dels dos mitjans temàtics del grup, EsportsdelCamp.cat i el DiariCasteller.cat i d'aquest darrer la seva força en el món casteller nacional posant en valor que és un producte fet des del Camp de Tarragona. El director del mitjà també va convidar el conseller Homs i la resta d'autoritats a llegir delCamp.cat per conèixer la realitat de la segona àrea metropolitana del país, «alguns cops molt llunyana de Barcelona».

Guillem Ramos-Salvat durant l'acte de la Nit de les Revista i la Premsa en català. Foto: Jordi Pley.