Els maquis i la postguerra, protagonistes del número 9 de la revista Cadí-Pedraforca

Publicat el 19 de novembre de 2010 a les 17:36

L’any 1939, acabada la Guerra Civil, semblava que s’imposaria una forçada calma que permetria refer-se del tràngol, però els fets s’entossudiren a convertir els anys quaranta en una dècada de penúries i estretors. En les comarques d’aquesta revista, els maquis i la frontera van esdevenir protagonistes indiscutibles. El Berguedà va ser bressol de dues figures destacades, Marcel·lí Massana i Ramon Vila, ‘Caracremada’. La lluita d’aquestes persones ha generat admiradors i detractors, però al capdavall molts els hi reconeixen que van actuar responent a les seves fortes conviccions.

D’altra part, les fronteres de l’Alt Urgell i la Cerdanya amb França i Andorra van alleugerir un xic el dur racionament i van permetre la consolidació del ‘negoci’ del contraban. A més, pels camins fronterers molta gent s’hi va jugar la pell fent de passadors de jueus i persones perseguides pels nazis. De tot això i de l’estraperlo, la fam, el racionament i la repressió, tracta aquest monogràfic de la revista.

En aquest número hi col·labora el capellà i escriptor Josep Maria Ballarín, que ha fet un sentit retrat del poble on viu, Gósol. També hi han participat historiadors, periodistes, filòlegs, mestres i escriptors: Josep Clara, Marcel Fité, Benigne Rafart, Josep Noguera, Jordi Pasques, Josep Calvet, Albert Vilaró, Marc Martínez, Quirze Grifell, Pilar Màrquez, Enric Quílez, Pere Pujol, Josep Espunyes, Caterina Solé, Joan Muntaner, Jordi Dalmau, Manel Figuera, Carles Gascón, Guillem Lluch, Miquel Spa, Lluís Obiols, Dolors Tubau, Queralt Solé o Carles Pont, entre altres.

Els continguts de la revista tenen la pretensió de recuperar i, sobretot, de recordar les formes de viure, de treballar, de gaudir o de relacionar-se de la gent de l’àmbit del Cadí i del Pedraforca. La publicació, que s’edita semestralment, es pot trobar a les llibreries i quioscos de les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya i en punts seleccionats de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Tarragona, Vilanova i la Geltrú o Vic. Una part dels continguts de la revista també es poden consultar a les pàgines d’Internet: http://www.quiosc.cat i http://cadipedraforca.cat.

 

 

Portada de la revista del Cadí-Pedraforca. Portada de la revista del Cadí-Pedraforca.