Els propietaris de boscos es plantegen regularitzar l'accés

Publicat el 06 d’octubre de 2009 a les 18:04

En no tenir policia municipal, es troben amb la problemàtica que els agents rurals o els Mossos d'Esquadra no controlen del tot si la gent disposa de tiquet o no. Pobles com els de Baiasca o Arestui (Pallars Sobirà) aquesta temporada s'han vist desbordats de cotxes que han pujat a la muntanya per anar a collir bolets. Els propietaris del bosc es plantegen ara aplicar mesures restrictives.

Els veïns de Baiasca i Arestui expliquen que alguns cap de setmana han passat més de 200 vehicles per la pista rural que porta al bosc per anar a collir bolets. Els propietaris lamenten que la gent destrossa el bosc i deixa moltes deixalles. Aquests motius han portat als veïns a plantejar-se d'aplicar alguna mesura restrictiva d'accés al bosc per evitar-ne la seva massificació i el seu deteriorament. Una de les mesures que es plantegen es privar el pas dels vehicles al bosc i tots aquells que hi vulguin accedir ho hagin de fer a peu.

Chus, veí d'Arestui, explica que aquest any l'arribada de boletaires al municipi ha estat desproporcionada per les infraestructures de la zona. Chus explica que en més d'una ocasió han hagut de cridar als Mossos d'Esquadra per ordenar el trànsit rodat ja que en una pista forestal on solament hi passa un vehicle n'hi havia més de 200 aparcats. Segons Chus, la gent acudeix al bosc amb rasclets, abandona les deixalles i amb els crits espanta la fauna del bosc com el gall fer. En més d'una ocasió, explica Chus, que al poble han aparegut boletaires que s'havien perdut.

Els veïns d'Arestui i Baiasca han demanat l'ordenança reguladora de l'aprofitament de fongs comestibles que té Araós per estudiar-la i intentar d'aplicar-ne una de similar la propera temporada. Josep Poch, alcalde d'Araós, explica que al 1996 es van veure obligats a aplicar una ordenança donat que la gent deixava el bosc ple de deixalles, amb rasclets el feia malbé, el pas de vehicles deterioraven les pistes i sobretot i acudia gent amb fins lucratius i per comercialitzar-los.

Josep Poch explica que el bosc té propietaris i que si algú hi ha de fer negoci són els propietaris no terceres persones. En aplicar l'ordenança que obliga a treure un tiquet diari per poder collir bolets al bosc de 5 euros ha fet que molta gent ja no hi acudeixi. Els primers que van deixar d'anar al bosc de Virós a buscar bolets van ser els que hi anaven per comercialitzar-los. La simple mesura de cobrar 5 euros ha reduït els boletaires a aquest bosc, explica l'alcalde.

Tot i haver-hi una ordenança al no tenir policia municipal és difícil de controlar el qui ha tret i el qui no ha tret tiquet. Per aquest motiu, han demanat als agents rurals i als Mossos d'Esquadra que intensifiquen els controls en aquest bosc i que demanin el tiquet a tots els boletaires que troben al bosc. Als camins d'accés a la reserva de bolets hi ha cartells informatius que indica als llocs on treure el tiquet. Un tiquet que permet collir fins a 15 quilos per persona i dia. Aquesta ordenança la temporada passada el municipi d'Alins la va ampliar al poble d'Ainet.

Josep Poch explica que molts ajuntaments i propietaris de boscos de tot Catalunya i d'alguns indrets de l'Estat s'han interessat pel sistema aplicat a Araós.

 

 

El cartell de la reserva de bolets d'Araós. El cartell de la reserva de bolets d'Araós. Foto: Marta Lluvich.