
L'empresa familiar dedicada a la producció d'embotits i productes cuinats Embotits Estamariu ha rebut dues distincions en reconeixement a la recuperació de productes tradicionals de l'Alt Urgell i la seva exportació a l'exterior. D'una banda, ha quedat finalista del Premi d'Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), que entrega el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, en la modalitat d'Agroindústria.
D'altra banda, Embotits Estamariu ha estat seleccionada finalista del Premi Jove Empresari que entrega l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC). El propietari d'Embotits Estamariu, Jordi Planes, explica que es van "presentar amb la feina feta durant tots aquests anys, productes autòctons de l'Alt Urgell, com la donja o la bringuera, productes que fora de l'àmbit de l'Alt Urgell o Andorra no es coneixen", i que ells han "recuperat i exportat a fora".
Planes explica que han estat seleccionats també per l'AIJEC com a finalistes del Premi Jove Empresari que entregaran el 14 de juliol els Prínceps d'Astúries.
Embotits Estamariu continua sent una empresa familiar i artesana, compta amb nou treballadors, entre els que es troben la dona i el pare de Planes.
Embotits Estamariu té una línia d'embotits més tradicional, en la que s'han recuperat productes que es feien antigament, com la donja o la bringuera, els confitats o el pa de fetge. Actualment, a més, tenen una línia de cuina, 'La cuina dels sentits', en què es preparen plats tradicionals cuinats, "però de forma innovadora", diu Planes, "pensada per la gent que no pot cuinar a casa o no en sap, però vol gaudir dels productes d'abans i més tradicionals".
Embotits Estamariu ha estat innovadora també en relació a l'elaboració de productes embotits i cuinats adequats per a celíacs i per a diabètics. "Els embotits que elaborem només porten carn, sal i pebre, i són assecats en fred, com als cellers d'abans", manifesta Planes.
En relació al negoci, Embotits Estamariu actualment té un 60% de la producció dedicada a l'embotit mentre que l'altre 40% es dedica a la cuina. Aquesta tendència, explica Planes, està canviant, "els productes de cuina han crescut en els últims anys i augmentarà, mentre que l'embotit ha arribat a un punt en què s'ha estabilitzat". Entre les dues línies es produeixen uns 63.000 quilos l'any, que suposen una facturació d'uns 900.000 euros.
Planes té molt clar que sent una petita empresa no poden apostar per una gran producció, per això aposten "per la qualitat ja que és el que la gent valora".
Per a Planes, el futur passa per augmentar la producció d'aliments cuinats tant per entrar en l'àmbit domèstic com en el món de l'hostaleria."Els nostres productes poden ser un complement en cuines de restaurants i hotels que han patit retallades de personal", afegeix.