L'escriptor veu positiva 'una moda com el ioga' que, 'com a mínim', farà a algunes persones 'guanyar en serenor i equanimitat'. L'escriptor publica aquest dijous 'El silenci' (Ediciones Destino), guardonat amb el Premi Josep Pla.
Umiko és una jova japonesa 'experta en filosofia zen' que es guanya la vida com a professora de meditació a l'illa de Formentera. Hoste d'una càncer terminal, Umiko convenç l'alter ego de Gaspar Hernàndez a la novel·la perquè l'ajudi amb una teràpia peculiar. Durant tota una nit, li haurà de parlar mentre ella dorm nua sota els efectes d'un somnífer. Umiko creu 'en el poder de les paraules i de les vibracions', explica l'autor.
D'Umiko en ressalta el seu caràcter 'intituitiu' capaç de deixar-se guiar més 'pel cor que per la raó' a l'hora de prendre les decisions 'vitals'. Evidentment la raó 'ens permet guanyar-nos la vida o fer aquesta entrevista' però a occident 'està sobrevalorada'. L'equilibri perfecte a l'hora d'actuar seria fer-ho posant d'acord 'allò que pensem, allò que diem i allò que fem'. Per a l'escriptor la majoria de problemes 'neixen' de no ser 'capaços de dir sí en majúscules' a les oportunitats que les persones senten que han d'acceptar.
'No pretenc alliçonar ningú' es defensa Hernàndez d'alguns entrevistadors que l'han posat en la tessitura d'haver-se de justificar 'només per proposar reflexions'. El llibre 'està basat en un fet real' però 'és ficció', i algun dia 'explicaré que hi ha de cert en tot plegat', anticipa, misteriós, el periodista.
A través del llibre planteja dubtes sobre 'les remissions espontànies', fenòmens protagonitzats per pacients en estat terminal que vencen la malaltia contra qualsevol lògica mèdica. A Catalunya 's'han donat casos', però només s''estudien a l'estranger', lamenta.
La posada en escena de l'inici de la novel·la, un home que parla a una dóna que té els ulls tancats, remet a la seva professió diària, conductor del programa de ràdio 'L'ofici de viure' de vuit a nou del vespre sobre psicologia pràctica i espiritualitat, i ha estat inspirada pel llibre 'La casa de les belles adormides' de Yasunari Kawabata, un autor japonès que el va marcar.
Interessat des de fa anys per les coneixences orientals, Hernàndez reconeix les dificultats amb les quals la societat catalana, plenament occidental, pot topar a l'hora d'absorbir-les. 'És cert, en alguns punts topen', però 'la moda del ioga', explica l'autor, 'com a mínim', farà que moltes persones guanyin en 'equanimitat i serenor'.
El títol de la novel·la, 'El silenci', fa referència al 'silenci interior'. 'Nosaltres no som els nostres pensaments ni les sensacions que experimentem, perquè canvien', argumenta. 'A través del silenci interior podem estar en contacte amb el nostre jo', assegura.
'Tant de bo', diu Hernàndez, 'ens ensenyessin de petits a l'escola a establir contacte amb el nostre jo interior a través de la meditació'.
L'escriptor Gaspar Hernàndez a l'ACN durant l'entrevista. L´escriptor Gaspar Hernàndez a l´ACN durant l´entrevista.