La Festcat es reinventa i renova la cultura popular amb noves propostes

Publicat el 27 de maig de 2011 a les 20:05

El nou director del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana del del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig i el gerent de la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Bertran, han presentat aquest divendres a Llívia el programa de les escoles de cultura popular d’estiu Festcat. També ha pres part de l’acte la futura alcaldessa de Llívia, Sílvia Orriols.
 
En l’acte de presentació han donat a conèixer tots els detalls de la Festcat que enguany presenta força canvis. Per una banda, les escoles es reinventen de manera que la 14ª edició de l’Escola de la Festa de Llívia, que tindrà lloc del 10 al 15 de juliol, inclourà enguany en el seu programa els continguts de jocs que fins l’edició passada s’havien celebrat a Horta. D’altra banda, les escoles de Dansa (Dansàneu) i de Música, que s’organitzaven respectivament a Esterri d’Àneu i a Torroella de Montgrí, sumen esforços per crear un únic campus que tindrà lloc a Esteeri entre el 10 i 16 de juliol i que commemorarà el vintè aniversari del Dansàneu. Aquests canvis es deuen, segons ha explicat Lluís Puig, a una retallada en els pressupostos per a l’organtizació de les activitats. Puig ha volgut remarcar, però, que a pesar de viure uns moments difícils s’ha de donar valor a la cultura popular perquè “gastar diners en cultura no és gastar-los sinó invertir-los”. Per Puig, “amb la cultura s’aconsegueix un gran retorn econòmic perquè la principal riquesa del país és la cultura”.
 
A pesar d’aquests canvis, però, la Festcat seguirà oferint enguany una gran oferta educativa i una gran diversitat d’activitats. En conjunt de les dues escoles oferta en aquesta edició un total de 60 cursos i tallers i 36 activitats participatives. Però el canvi més important es produeix en el vessant dels espectacles. En aquest sentit, Puig ha explicat que enguany el conjunt de propostes artístiques nocturnes presentades a les dues escoles passen a integrar el Festaval VAV / Vall a Vall. La seva programació és formada per onze espectacles diferents, especialment musicals però amb mirades concretes cap a la dansa i el circ. “La voluntat de la Generalitat de Catalunya, amb la cooperació indispensable dels ajuntaments de Llívia i Esterri, és la d’augmentar el retorn cap als territoris que acullen les escoles i cap a la població resident”, segons ha explicat Puig. Tots aquests espectacles seran gratuïts. Alguns dels espactacles que tindran lloc al llarg de tots els dies de la Festcat seran Eliseo Parra, La Coixinera, Els Groullers i La Sonsoni, entre d’altres.
 
Una de les novetats més destacades per l’edició d’enguany la trobarem a Llívia. Es tracta d’una exposició dels prestigiosos fotògrafs de la nissaga Català que es presenta amb el títol: “La festa vista per tres fotògrafs vallencs: Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca”. La mostra ressegueix el cicle festiu anual a través d’imatges que abasten pràcticament tot el segle XX i ha estat comissariada pel Premi Nacional de Cultura Popular 2009, l’etnòleg i gestor cultural Bienve Moya, membre de la comissió pedagògica de la Festcat de Llívia. L’exposició s’inaugurarà el diumenge, 10 de juliol, a l’Ajuntament de Llívia. Serà a la una del migdia i hi haurà un vermut popular.
 
Una altra de les novetats a l’escola de Llívia serà, com bé ha explicat el gerent de la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Bertran, la crema de cabanes que tindrà lloc el darrer dia de la Festcat. “Aquest serà un espectacle simbòlic per construir un element èfimer”. Cal destacar que les cabanes que es cremaran seran les construides en un dels tallers que tindran lloc a Llívia “La cabana de vímet: una tècnica de construcció tradicional”. En aquest taller els participants experimentaran el treball d’una matèria natural amb les mans, amb una tècnica quasi desapereguda que els recordarà els foguerons de Mallorca o les barraques valencianes de Sant Antoni.
 
Podeu trobar tota la informació referent a la Festcat a la seva pàgina web.
Les inscripcions als cursos de la Festcat romandran obertes fins al 30 de juny.