
El secretari del Govern, Germà Gordó, ha explicat que amb la compra de les estacions d'esquí d'Espot i Port Ainé per part de Ferrocarrils es garanteix la continuïtat d'aquests dos complexos de neu que pel Pallars són una eina de dinamització econòmica. Aquesta adquisició s'ha xifrat en 16 milions d'euros. El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, ha dit que aquesta operació ''representa una compra d'efecte zero pel Govern de la Generalitat i es tracta d'un canvi de titularitat''. Ferrocarrils crearà una societat independent per gestionar aquestes dos estacions i sí que en farà una comercialització conjunta que entre altres aspectes podria passar per un forfet conjunt de les 4 estacions. Gordó ha explicat que el neguit dels alcaldes i la societat civil del Pallars pel futur de les estacions d'Espot i Port Ainé va portar al Govern a analitzar la seva situació i buscar una resposta satisfactòria. Pel Govern una bona solució era passar la gestió a una empresa pública amb solvència en la gestió d'instal·lacions de similars característiques com és Ferrocarrils.
Segons Gordó amb aquesta operació el futur de les dos estacions queda ''totalment assegurat i garantit pels propers anys''.
Amb aquestes dues noves estacions, que se sumen a la de La Molina i la Vall de Núria, Ferrocarrils amplia fins a 4 la seva oferta d'estacions d'esquí. Pel que fa a la gestió d'Espot i Port Ainé serà independent de Núria i La Molina i es vehicularà a través d'una societat de nova creació.
Enric Ticó, president de Ferrocarrils, ha explicat que al marge de FGC Turisme i Muntanya, Ferrocarrils crearà una nova societat per gestionar exclusivament espot i Port Ainé que integrarà la prestació, l'explotació i la comercialització dels seus serveis.
Ticó ha afegit que FGC vol aplicar un model de gestió que tingui en compte aquesta implicació de l'activació econòmica de la zona i ha parlat d'un sistema de funcionar que tindrà una relació molt directa amb el territori tant amb els Ajuntaments com amb el sector privat. Ticó s'ha mostrat partidari d'una col·laboració público-privada.
Pel que fa a inversions i polítiques futures a fer les definirà el Pla Estratègic que ja s'està elaborant i es preveu tenir-lo enllestit el proper dia 31 d'octubre. El que sí que està bastant clar és que la marca comercial seguirà sent Gran Pallars.
El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, ha explicat que el que convé ara és posar l'estació en ordre, donar una bona gestió als dos complexos hivernals i fer una molt bona promoció tant a l'hivern com a l'estiu. Al Pallars es vol aplicar un model similar al de la Vall de Núria on la seva activitat es desenvolupa durant tot l'any com a centre de destí turístic.
Els gestors actuals d'Espot i Port Ainé són la societat Gran Pallars formada per un conglomerat d'ajuntaments i empresaris de la zona. Aquesta societat encara té la concessió de la gestió d'aquestes dos estacions per un període d'uns dos anys motiu pel qual caldrà parlar amb ells per veure en la situació que queden dins de la nova societat. Per tant, la gestió estarà condicionada per la subrogació del contracte existent entre Gran Pallars i l'ICF. El que sí que tenen clar és que el responsable màxim de la gestió a partir d'ara serà Ferrocarrils.
Pràcticament tots els alcaldes de la comarca han assistit a la presentació del model de gestió que Ferrocarrils té pensat per les estacions del Pallars. La majoria han valorat positivament aquest canvi de titularitat argumentant que Ferrocarrils té una dilatada trajectòria en la gestió d'aquest tipus de complexos cosa que l'Institut Català de Finances no tenia.
FGC té experiència en la gestió d'estacions de muntanya des del 1984 i els estatuts de l'empres ja contemplen la gestió de serveis turístics. Ferrocarrils comptarà a partir d'ara amb un domini esquiable total de 123,4 quilòmetres i de 108 pistes. El registre de les estacions que ja gestionava són; 307.035 forfets venuts a la Molina i 40.321 a Núria. Les estacions pallareses van arribar a la xifra de 175.815.
FGC Turisme i Muntanya va rebre durant el 2010 un total d'1,5 milions de visitants, amb uns ingressos totals de 16 milions d'euros.