La música catalana, estrella en el primer cap de setmana al Pirineos Sur

Publicat el 18 de juliol de 2011 a les 16:42
Calamaro i Muchachito Bombo Inferno. Foto: Pilar Hurtado.

La música en català ha estat la gran protagonista del primer cap de setmana del Festival Pirineos-Sur, que se celebra fins a final de mes de juliol a Sallent de Gállego, al Pirineu d’Osca, concretament al Valle de Tena. Antònia Font, La Troba Kung-Fú o l’espectacle “Somiatruites”, un projecte músico-teatral amb Albert Pla i el nord-català Pascal Comelade, han centrat una programació que s’ha completat amb l’argentí Andrés Calamaro, que va reunir prop de 4.500 persones a l’espectacular auditori natural situat al pantà de Lanuza.
 
El Festival Pirineos-Sur, dedicat en la seva vintena edició a les Tribus Ibèriques, va començar el dijous amb un clima força fred amb el panameny Ruben Blades. Posteriorment, el divendres va ser el grup mallorquí Antònia Font qui va obrir els concerts a l’escenari principal de Lanuza. Durant poc més d’una hora i quart, el grup de Miquel Àngel Oliver va presentar les cançons del seu exitós darrer disc “Lampadetes” i algunes cançons més antigues com arar “Alegria” o “A Rússia”. Els mallorquins van sorprendre a un públic que en gran mesura desconeixia la seva música fins a un cert punt surrealista, tot i que també hi havia una notable parròquia catalana. Després va ser el grup de fusió LaTroba Kung-Fú qui va pujar a l’escenari per oferir la seva pròpia visió de la rumba catalana, això sí, puntualitzada amb reggae, ranxeres i gran quantitat de ritmes i sons procedents de tot el món. El conjunt liderat per Joan Garriga no va decebre i va satisfer  a les més de 1.500 persones que van acudir al festival i que no van tenir cap problema amb l’idioma del nostre país, demostrant que el català és una llengua de futur a l’Estat espanyol si alguns perden els prejudicis que tenen.
 
La nit de dissabte tenia a Andrés Calamaro com a gran protagonista, tot i que el teloner Depedro va tenir l’oportunitat de sorprendre a més de 4.000 persones, que esperaven ansioses a l’astre argentí però que també van gaudir del pop-rock de Depedro. El concert de Calamaro va provocar opinions per a tots els gustos. Des dels que es van mostrar crítics amb l’actitud de l’excomponent de Rodríguez com els que l’adoren i el van deixar pels altars. El cert és que Calamaro va tenir problemes de so en la primera mitja hora, amb una veu poc entenedora i unes guitarres molt pocs brillants. Després, amb cançons més conegudes, Calamaro es va guanyar la majoria del públic que també va gaudir amb la versió de Los Rodríguez “Sin documentos”, que va comptar amb la col·laboració del líder de Muchachito Bombo Inferno. Durant el concert, Calamaro es va mostrar poc comunicatiu amb el públic i tampoc va oferir un bis gaire extens abans de tancar el seu concert amb la cançó Flaca, una de les més corejades pel públic del Pirineos Sur.  Sigui com sigui, l’organització es va mostrar satisfeta de la presència del compositor argentí a l’escenari del Pirineos-Sur ja que va reunir prop de 5.000 persones, en una de les grans entrades del festival del darrers anys.
 
El diumenge, dia de repòs després dels excessos de dissabte, la tarda la va obrir el folk d’Eliseo Parra a la carpa Mercados del Mundo i Albert Pla i Pascal Comelade va portar el seu espectacle musical i teatral “Somiatruites” al pavelló de Lanuza, tot i que alguns es van quedar fora perquè no van permetre l’entrada al recinte un cop començat l’espectacle, cosa que va provocar la disconformitat d’un centenar de persones. Va ser l’únic punt negre d’un festival que encara oferirà en els propers dies actuacions com les de Kiko Veneno, Russian Red, Ojos de Brujo, Miquel Gil, La Musgaña, Habibi o Miguel Poveda.
 
De nou la qualitat del Pirineos-Sur mereix una excursió cap aquesta bonica zona del Pirineu d’Osca per gaudir de la natura i el paisatge i una oferta cultural única a la zona. Més info a www.pirineos-sur.es