Per què Lleida canvia d'escut?

La ciutat adapta el seu escut heràldic a les normes vigents, canviant la corona de marquesat per una de mural, mentre manté les flors de lis amb lleugeres modificacions

El nou escut de la ciutat de Lleida a la dreta
El nou escut de la ciutat de Lleida a la dreta | Ajuntament de Lleida
Redacció
16 d'octubre de 2024, 16:24

La ciutat de Lleida es troba entre els més de 200 municipis de Catalunya que encara no han oficialitzat el seu escut, que data aproximadament del segle XI. Aquest escut inclou elements que no s'ajusten a les normes heràldiques vigents.

Un dels canvis més destacats serà la substitució de la corona actual, pròpia d'un marquesat, per una corona mural de ciutat, amb cinc torrasses que representen el seu estatus de municipi de més de 20.000 habitants. La corona de marquesat prové del temps de Ramon Berenguer IV, qui va ser nomenat marquès de Lleida després de la seva conquesta el 1149. Tot i això, s'ha decidit que l'escut necessita una actualització.

Les flors de lis, element central de l'escut, es mantindran, però es revisaran, i les tiges tindran més nusos per donar-li més fidelitat a la seva representació històrica.

La flor de lis i Lleida

Josep Maria Palau, de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, comenta que la flor de lis s'ha associat a Lleida per una possible similitud fonètica entre "lir" i "Lérida", la pronunciació que podia tenir el nom de la ciutat al segle XIII.

Tot i que inicialment es va considerar eliminar els nusos de la planta, l'ajuntament ha optat per mantenir-los per preservar la fidelitat a l'escut representat al tapís del saló de plens de la Paeria.

Tramitació prevista

Seguint les recomanacions de la Generalitat, el ple de l'Ajuntament podria aprovar els canvis en els pròxims mesos, amb l'objectiu d'oficialitzar el nou escut abans de final d'any. L'alcalde Fèlix Larrosa ha destacat que, malgrat els ajustos fets en el passat per embellir l'escut, aquests no complien amb les normes heràldiques de Catalunya.