Montellà ha recuperat l'Aplec de Santa Magdalena

Publicat el 02 d’agost de 2009 a les 20:50

Tal i com explica Albert Marí, vicepresident de l’associació “només teníem constància d’aquesta celebració, a través de diferents publicacions com la Gran Geografia de Catalunya o el Calendari Cerdà, ja que la gent gran del poble ja no la recordava”.

El mateix Martí assegura que l’objectiu del GAM era el de recuperar la festa de la patrona, en quant a tradició antiga del poble. A més, al llarg d’aquests anys se li ha volgut donar una empenta especial, per tal de consolidar-la com una festa més de les que es fan al municipi.

Aquest juliol, la recuperació de l’aplec ha arribat als 13 anys –tot i que el 1999 no es va celebrar, ja que els diners destinats a fer-lo es van donar als damnificats de la guerra de Kósovo-. Albert Martí recorda que els dos primers anys es van portar els gegants de Queixans, i després es va fer un dinar popular als entorns de l’ermita. Tot i això, es va deixar de fer així, “perquè era força complicat d’organitzar, ja que feia molta calor i la gent no tenia on seure”.

Actualment, tal i com explica Oliver Vergés, secretari del GAM, la festa comença a la plaça del Llac de Montellà, amb un repic de campanes, per fer que la gent s’hi apropi. Aleshores, comença un cercavila amb música, que recorre alguns carrers del poble fins la sortida. Allà, s’enfila el camí que porta a l’ermita i quan s’hi arriba s’hi fa la missa, un berenar i un concert de música tradicional. Segons Oliver Vergés, secretari del GAM, “aquest ha estat un dels anys amb una participació més alta, ja que hi han assistit més d’un centenar de persones”.

Aquest any, l’encarregat de posar-hi la música ha estat l’Elies Fernàndez un jove acordionista del poble, de tant sòls 11 anys. El mateix dia de l’Aplec, per cert, va actuar a la Trobada d’Acordionistes d’Arsèguel, on va ser el músic més jove. I és que un element força important de l’Aplec de Santa Magdalena és la música tradicional. En aquest sentit, Albert Martí apunta que cada any s’han fet alguns balls populars, com el del porró.

Pel que fa a la resposta de la gent del poble, el mateix Martí destaca que ha estat força bona. “Han acceptat la festa força bé des del començament, i més o menys cada any puja gent de la majoria de cases del poble”, assegura. L’Aplec, afegeix, també s’ha guanyat l’interès de la gran majoria d’estiuejants que omplen el poble des de finals de juliol fins a principis de setembre.

 

 

Els participants pujant a l'ermita de Santa Magdalena. Foto: Guillem Lluch. Els participants pujant a l'ermita de Santa Magdalena. Foto: Guillem Lluch.