“De fet –ha prosseguit el president-, el turisme genera més activitat econòmica i ocupació que la construcció o el sector de l’automoció. Això demostra la importància que té per al nostre país”. Així, el sector turístic aporta de l’ordre del 12% del PIB català, mentre que la construcció representa el 9% i l’automoció, el 7%.
Finalment, ha destacat “el creixement significatiu que està tenint aquest estiu el parc”, que al llarg del més de juliol ha rebut un 12% més de visitants que el mateix període de l’any passat. El president Montilla, que ha pujat fins a l’estany de Sant Maurici, ha subratllat la importància que tindrà el Centre d’Interpretació del Parc per a la promoció de l’activitat econòmica a la zona.
El projecte Camins Vius, que es troba en la seva fase final, ha permès l’obertura d’itineraris a peu que donen la volta al Parc i que discorren pels pobles de la zona d’influència. El projecte ha permès recuperar camins històrics que comuniquen les valls que envolten aquest espai natural. En total, el parc comptarà amb una xarxa de 238 quilòmetres de senders, un part dels quals formaven part de la xarxa de senders dels consells comarcals de l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Conselh Generau d’Aran, el Pallars Sobirà i del propi Parc.
Les principals actuacions de Camins Vius han tingut lloc al llarg d’un centenar de quilòmetres de vies que no estaven integrades en cap xarxa i que havien desaparegut, havien quedat molt afectades per la construcció de carreteres i pistes forestals, o eren difícilment practicables a causa de la vegetació i la manca de manteniment. Amb un pressupost de 660.000 euros, finançat per la Generalitat i La Caixa, s’ha desbrossat la vegetació que envaïa els senders, se n’han eixamplat els trams més estrets, s’han restaurats murs de pedra seca derruïts, s’han reconstruït trams empedrats, s’han construït ponts, s’han col·locat tanques de protecció en els trams perillosos i s’han senyalitzat. També s’han obert nous camins.