
Més de 50 efectius dels Mossos d'Esquadra i de Bombers han participat aquest dijous en un simulacre de rescat a l'estació d'esquí de La Molina. L'exercici, organitzat per l'estació de La Molina amb la col·laboració de la Direcció General de Protecció Civil i Ferrocarrils de la Generalitat, tenia com a objectiu comprovar els diversos protocols d'avisos i comunicació entre tots els actuants en cas d'accident; assajar els procediments d'activació tant del Pla d'Autoprotecció de la pròpia estació com el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). En el simulacre s'han verificat els protocols d'actuació i els materials d'evacuació dels remuntadors. L'exercici ha consistit en el trencament d'una mènsula de suport del telecabina Alp 2500, quan estava en funcionament, a causa del fort vent. Com a conseqüència del trencament, ha caigut el cable sustentador i diverses cabines, causant quatre ferits de diversa consideració que han hagut de ser rescatats i evacuats del lloc.
Una trentena de voluntaris que han actuat com a usuaris de l'estació, en època d'estiu, han estat rescatats del telecabina i evacuats pels serveis de seguretat en helicòpter i amb mitjans terrestres.
A banda dels treballadors de l'estació de La Molina, en el simulacre hi han participat més de 50 operatius, entre els quals membres de la Direcció General de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d'Esquadra, Creu Roja i Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Puigcerdà.
Per part del Bombers de la Generalitat hi han participat en el simulacre cinc dotacions del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) de muntanya. Del cos de Mossos d'Esquadra hi han actuat efectius de l'Àrea Bàsica Policial Cerdanya i del Grup d'Intervenció en Muntanya.
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha posat a disposició del simulacre tres equips: una ambulància de suport vital bàsic amb dos tècnics de transport sanitari (TTS), una ambulància de suport vital i una unitat de comandament.
Al llarg de l'exercici s'ha establert un Centre de Comandament Avançat (CCA) en el que s'hi ha establert un representant de cada grup que ha participat en l'exercici.
La responsable de Protecció Civil dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a l'Alt Pirineu i Ara, Eli Llombart, ha explicat que després de l'exercici s'ha fet una reunió amb tots els participants per tal de veure en quins aspectes es pot millorar. Llombart ha dit que "els exercicis serveixen per millorar i així tenir una millor actuació en cas d'un accident real".
A més, la responsable de Protecció Civil, ha afirmat que el simulacre s'ha fet en època d'estiu ja que "és quan l'estació té menys mitjans propis i s'han d'activar els plans d'emergència autonòmics".