Aquest dimecres, Montoliu de Lleida s'ha convertit en el punt de partida d'una nova operació per combatre la plaga de mosca negra al riu Segre i al tram català del riu Cinca. La Diputació de Lleida ha destinat 91.150 euros a aquest tractament, que ha consistit en l'aplicació de biocida en punts específics del riu amb l'ajuda d'un helicòpter. El biocida ha estat administrat de manera que romangués actiu durant uns deu minuts, temps suficient perquè les larves de mosca negra l'ingerissin i morissin.
Ampliació del tractament a diversos municipis
A més de Montoliu de Lleida, l'operació també inclou actuacions en onze municipis més del Baix Segre: Aitona, Albatàrrec, Alcarràs, la Granja d'Escarp, Lleida, Massalcoreig, Seròs, Soses, Sudanell i Torres de Segre. Aquesta ampliació busca prevenir la propagació de la mosca negra en una àrea de 40 quilòmetres, des de la ciutat de Lleida fins a la Granja d'Escarp.
Característiques i impacte de la mosca negra
La mosca negra és un insecte petit i fosc que en els darrers anys s'ha estès per tot el territori, especialment a les Terres de l'Ebre. La seva picada, que en realitat és una mossegada en forma de serra, pot causar ferides importants i portar a infeccions, representant així un problema de salut pública.
Compromís de les autoritats
Fermi Masot, diputat de l'àrea d'Acció Territorial i Medi Ambient, ha subratllat la importància d'aquestes accions: "La Diputació de Lleida es responsabilitza d'una problemàtica que ens afecta des de fa anys i que requereix una acció decidida i constant". Masot ha destacat la necessitat d'aquestes operacions com a resposta als efectes del canvi climàtic i per evitar que la plaga s'estengui.
Cost i continuïtat del projecte
El cost total de les accions de prevenció aquest any és de 182.300 euros, dels quals la Diputació de Lleida n'assumeix la meitat. Durant el 2023, es van realitzar sis tractaments biocides en el tram del riu Segre a la demarcació de Lleida. L'operació d'aquest dimecres és la cinquena de les sis programades per a enguany.