Òmnium Cultural s'oposa a l'amnistia pel policia acusat d'agredir a Enric Sirvent l'1-O

L'argument que defensen per evitar l'amnistia del policia és que la seva l'actuació policial va ser abusiva i amb una motivació ideològica

L'advocat Carlles López durant la roda de premsa
L'advocat Carlles López durant la roda de premsa | Ignasi Gómez
Redacció
04 de juliol de 2024, 09:31
Actualitzat: 9:31h

Òmnium Cultural ha presentat al·legacions davant l'Audiència de Lleida per oposar-se a l'aplicació de la Llei d'amnistia a un policia espanyol acusat d'agredir Enric Sirvent durant les càrregues policials de l'1 d'octubre de 2017. L'acusació, a càrrec de l'advocat Carles López, argumenta que Sirvent va patir un atac de cor després de l'agressió, una situació que considera més greu que altres casos que han rebut amnistia.

López ha subratllat que "Sirvent va ser agredit i va patir una mort sobtada, tot i que se'l va poder reanimar". Així, l'advocat defensa que aquest cas presenta un element diferenciador que justifica l'exclusió de l'agent de l'amnistia, a diferència dels 46 policies amnistiats a Barcelona.

L'advocat ha criticat la resolució del jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona, que ha amnistiat diversos agents investigats per violència durant l'1-O, argumentant que aquesta decisió minimitza la gravetat de les seves accions. Segons López, la Llei d'amnistia exclou els casos en què s'ha vulnerat l'article 3 del Conveni Europeu dels Drets Humans, referents a la tortura o el tracte inhumà o degradant.

"Aquestes actuacions policials van ser abusives i excessives contra persones que no estaven cometent cap delicte", ha afirmat López. Ha afegit que les actuacions policials susceptibles d'amnistia han de tenir com a propòsit evitar la comissió d'un delicte, cosa que no s'aplica en el cas del referèndum de l'1-O. Per tot això, ha conclòs que la llei no pot donar cobertura a aquest fet.

El policia està acusat d'un delicte de lesions amb l'agreujant de motivació ideològica i de prevalença del caràcter públic, i s'enfronta a una petició de tres anys de presó per part de l'acusació popular i particular. 

L'acusació particular reforça la demanda

Anna Llauradó, advocada de la família d'Enric Sirvent, ha presentat un escrit d'oposició a l'amnistia davant l'Audiència de Lleida. Llauradó ha argumentat que l'actuació del policia va superar el "llindar mínim de gravetat" necessari per aplicar l'amnistia i ha destacat la motivació ideològica de l'agressió.

Segons Llauradó, l'agent va actuar de manera desproporcionada i va proferir expressions com "puta Catalunya", indicant una clara motivació ideològica darrere de les seves accions. Per tant, ha afirmat que la resolució del jutjat de Barcelona que amnistia altres policies no hauria d'influir en aquest cas concret.