
Dissabte passat va tenir lloc el trasllat del conjunt de nou quadres que acollia la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell al nou Espai Ermengol-Museu de la ciutat que es troba al carrer Major, número 8.
Recordem que la sala de plens acollia, penjats a les diverses parets, un conjunt de nou quadres: quatre medallons representant els reis Felip V i Carles III i les seves respectives esposes; un crucifix amb Sant Francesc d'Assís i Santa Caterina de Siena; un retrat eqüestre del rei Carles I; un quadre amb una representació dels escuts dels territoris de la monarquia hispànica; un petit quadre on es narra la fundació de la ciutat de la Seu d'Urgell; i un quadre amb la representació d'Hèrcules, fundador mític de la ciutat, juntament amb una vista de la Seu des de l'est.
En deixar la sala de plens sense quadres, s'ha optat per traslladar-hi altres peces de la col·lecció patrimonial del consistori urgellenc. En aquest sentit, s'han traslladat els quatre quadres representant els quatre evangelistes que fins ara es trobaven penjats a les parets de la sala de juntes de l'Ajuntament.
Cal remarcar que del trasllat i muntatge se n'han ocupat els tècnics de l'empresa encarregada del muntatge de l'Espai Ermengol-Museu de la ciutat, que alhora també ha portat a terme el trasllat dels quadres que fins aquest moment es trobaven a la sala plens a l'edifici del carrer Major. El trasllat s'ha realitzat sota la supervisió de tècnics municipals.
Els quatre quadres instal·lats ara a la sala de plens, de gran qualitat, representen els quatre sants: Joan, Lluc, Marc i Mateu, tots ells escrivint els seus respectius evangelis. Els tècnics han optat per la seva instal·lació repartida al llarg de la paret est de la sala de plens, l'única paret totalment llisa de la sala. A més a més, la inexistència d'obertures (finestres o balcons), el tamany de la paret i el tamany dels quadres representen una proporció molt adequada per a la seva instal·lació en aquest punt.
Respecte a l'ordenació dels quadres -penjats a una alçada que permet una estètica equilibrada de la sala i alhora facilita l'observació de les obres- s'han seguit uns criteris que han permès determinar l'orde, des de l'entrada fins a la taula, on hi trobarem Sant Lluc, Sant Marc, Sant Mateu i Sant Joan.
Amb aquesta disposició dels quadres s'ha volgut donar protagonisme a la taula on se celebren els plens municipals, situant els dos quadres que representen una gamma cromàtica més viva i atractiva a l'extrem més proper a la taula.
Alhora s'han agrupat els quadres de dos en dos, amb els cossos dels respectius sants encarats. D'aquesta manera, Sant Lluc i Sant Marc formen un conjunt, i Sant Mateu i Sant Joan un altre, mirant en tots dos cassos cap a l'interior i formant un conjunt més recollit i acabat.
Un altre criteri alhora de penjar els quadres és que s'han situat tots els personatges dirigint la vista en direcció a la taula de la Sala de Plens, on es desenvolupen els actes centrals de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.