La Festa Major de Manresa tindrà un atractiu programa de concerts joves

Destaca l’actuació dels grups Manel, La Troba Kung-Fú i Gertrudis, i la presentació en directe del projecte Aiguallum.

Publicat el 07 de juliol de 2009 a les 17:21
La Festa Major de Manresa recupera el format de tres dies de concerts per a joves, després de l’experiència de fer-ne quatre l’any passat. Aquests concerts se celebraran els dies 28, 29 i 30 d’agost a la plaça Sant Domènec. Com a novetat, estan organitzats per la Casa de la Música amb la col•laboració de l’Ajuntament de Manresa.

En les actuacions hi haurà representats diferents estils: el folk, la rumba, música electrònica..., amb la presència de músics de diverses procedències, i la presentació en directe del projecte Aiguallum.

En concret, les propostes musicals pels tres dies són les següents:
•    28 d’agost: Manel i Dorian
  • Manel, el grup revelació de la temporada, serà present a la Festa Major de Manresa amb la seva proposta de folk-pop. La jove formació barcelonina va aconseguir un meritori segon lloc al concurs de grups emergents Sona 9 del 2007. L’any 2008 van editar el fins ara únic disc, Els millors professors europeus, amb el qual han aconseguit un gran èxit per part de la crítica i també del públic. El seu directe i cançons com Al Mar! i En la que el Bernat se’t troba, o les curioses adaptacions de cançons de Pulp, Shakira i Els Pets els han valgut un ascens trepidant, la premsa especialitzada desfent-se en elogis i una agenda de concerts que no ha parat de créixer.
  • El quartet català Dorian va néixer el 2002 amb l’objectiu de conjugar la tradició del pop estatal amb l’electrònica moderna. Set anys després, Dorian són un referent en el circuit de pop independent, amb una proposta que han passejat des de Portugal als Balcans, a més de festivals de capçalera més propers com el FIB, Primavera Sound, Tendencias o el BAM. El seu primer disc, 10.000 Metrópolis, va posar d’acord a públic i crítica amb cançons com Solar o Te echo de menos. Poc després, un àlbum de remescles a càrrec d’artistes com DJ Undo, DJ Coco o Ferenc, els va acabar de situar al mapa. A Manresa el grup oferirà nou repertori, en una actuació que serà una avançada del seu esperat segon disc, produït per Dive Divoso i Ferenc, que es titularà La ciudad subterránea, i que sortirà al carrer el 14 de setembre.
www.webdorian.net
www.myspace.com/dorian_pop

•    29 d’agost: 3a marató de grups (tarda) i La Troba Kung-Fú (nit)
La plaça Sant Domènec acollirà, el dia 29 a la tarda, la 3a marató de grups, que comptarà amb les actuacions de:
  • Hysteresis of Anger: projecte Metalcore amb origen a Manresa, format per músics provinents de diferents bandes, estils i influències. A finals del 2007, Nando (guitarra) coneix Pardy (veu) i comencen a treballar. A principis del 2008 s’incorporen al grup Òscar (baix) i Joan (bateria). Pardy (ex CO2), Òscar (ex 4-0) i Joan (ex Criterivm) són manresans, i Nando (ex 4-0),de Buenos Aires, qui va passar alguns anys a la costa et dels Estats Units experimentant amb diferents bandes del circuit underground.
  • Praga: la banda gironina es va formar l’any 2005 com a projecte personal de Carles Sucarrats (guitarrista i compositor). Amb clares influències del costat més emotiu del rock van gravar el seu debut discogràfic, Fragile (Ariadna records, 2006), un disc ple de clarobscurs. Al 2008 presenten el seu segon disc My first reflection
  • Clepton: formació manresana que combina músics amb influències diverses i pretén seguir la línia del rock independent. L’elaboració de les composicions, la construcció dels temes amb aportacions de tots els membres del grup i l’afany d’implantar el català a la línea indie són algunes de les característiques del seu concepte musical.
  • White trousers 4 the summer es van formar el 2006. Provenen de bandes de la comarca com Gens de Bons Jans, Ad Libitum, 14-11, Chill Out. Amb la primera demo van tocar per tot Catalunya i van fer una gira per Galícia.
  • La Troba Kung-Fú. Amb Joan Garriga, exlíder de Dusminguet, els de La Garriga ja s’han convertit en un clàssic. Rumba catalana, cúmbia, dub i l’omnipresent acordió i estil de Garriga són els elements bàsics. Abans de la publicació de Clavell Morenet (2006), el grup va fer entregues periòdiques de cançons per capítols, agermanant tradició i modernitat, alhora que estenien la seva proposta musical i artística per tota Catalunya, Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica. Les 1001 rumbes que es van cantar en una nit és el nou espectacle que han estat girant des de principis d’any, amb nou repertori i els ja clàssics temes del seu primer disc. El que es manté inalterable és la força, la màgia i el ‘kungfu’ que el grup troba (i ofereix) en els seus directes. L’any passat la pluja no els va permetre actuar a la Festa Major de Manresa, però encara n’hi ha que recorden la festa que van encomanar fins ben tard a diversos bars.
www.latrobakungfu.net
www.myspace.com/latrobakungfu

•    30 d’agost: Aiguallum en directe (tarda), La gossa sorda i Gertrudis (nit)
  • Enguany ha vist la llum el llibre-disc d’artistes locals Aiguallum. Veus de la diversitat, un recopilatori de 21 cançons d’arreu del món interpretades per nouvinguts i nouvingudes a Manresa i amb Toni Xuclà a la direcció musical. Aquest projecte, impulsat pel Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) i la Fundació Orfeó Manresà, tindrà en aquesta edició de Festa Major el seu moment sobre els escenaris. Les cançons del disc sonaran en directe amb la força d’una banda de músics conduïts per Xuclà i l’escenari serà testimoni de l’anar i venir d’aquests nous veïns i veïnes manresanes, que ens cantaran les cançons amb gust i passió arribada, entre d’altres, de Romania, Moçambic, Senegal, Anglaterra, Itàlia, Xina o República Dominicana.
  • Gertrudis, són considerats per la crítica musical com el grup que ha revolucionat la rumba catalana fusionant-la amb d’altres estils com el reggae, el latin, o el funk. Els de la Garriga presentaran el seu nou disc, 500, gravat en directe a la sala Razzmatazz 1 de Barcelona després de més de 8 anys, quatre discs al mercat i més de 500 concerts. Durant aquest temps han actuat a Catalunya, arreu de l’Estat Espanyol, a França, Holanda, Bèlgica i Alemanya. El 2007 va ser l’any de la seva consolidació, amb la publicació del seu tercer disc Política de Verbena, on col•laboraven Jarabe de Palo, Manolos o Sabor de Gràcia. El combo rumbero sempre ha destacat per triomfar arreu, des del Mercat de Música Viva de Vic i de les Festes de la Mercè a Barcelona, a places més complicades com Madrid.
  • Des de Pego (País Valencià) arriba a Manresa el grup d’ska, hardcore i música tradicional La Gossa Sorda. Formats el 1999 i deixebles dels Obrint Pas, la banda també destaca per la incorporació de la dolçaina a l’imaginari del rock (fins al moment, havia estat relegada a la música tradicional). A Manresa presentaran el seu nou disc Saó (l’estat òptim per a que la terra pugui ser sembrada i donar fruits), un títol eloqüent i que ens deixa clar els seus orígens, el seu arrelament a la terra (Pego és eminentment agrícola) i la seva dèria per fer de la música i la festa un instrument útil contra l’especulació i la destrucció del territori.