La Papasseit farà reviure la «contracultura» dels 70 a través del periodista i escriptor Claudi Montañá

L'escriptor Josep Maria Ripoll i el periodista cultural Quim Noguero conversaran sobre la vida i obra d'aquest manresà oblidat, dimecres al vespre

Publicat el 28 de juny de 2021 a les 18:31
Actualitzat el 28 de juny de 2021 a les 18:46
Claudi Montañá (Manresa, 1944-1977) va ser un periodista i escriptor que va deixar un llegat molt valuós sobre les commocions musicals, cinematogràfiques, literàries i ideològiques de l'anomenada contractultura de la dècada de 1970. Una figura pràcticament desconeguda que morí voluntàriament als 33 anys, massa jove, extremadament culte i massa viu per dir "adéu", però també massa trist, segons deien tots els qui el van conèixer.

De producció efímera i avui oblidat, Montañá va escriure a les revistes més importants de l'època dedicades al rock, el cinema, a la contracultura. Amb un estil molt particular "proper al poema en prosa", va defensar el periodisme com a gènere literari i va batallar per trencar la línia divisòria entre el periodisme i la literatura de creació, igual que entre l'underground i l'alta cultura.

D'aquesta manera Montañá va saber captar l'atenció dels joves que començaven a escoltar els termes del pop, l'underground o la contracultura. Els estudis que més defineixen la narrativa de Claudi Montañá són els dedicats a l'eclosió del pop, la contracultura i la Barcelona underground, al rock anglosaxó i americà, als actors del cinema americà més rebels, o a l'univers de Warhol, escrits que no destaquen tant per la descripció objectiva de l'època, com per la seva implicació i el seu judici, de gran valor per definir aquests moviments o tendències.

L'Ajuntament de Barcelona en reivindica la vàlua amb la publicació de la compilació d'articles Estoy hablando de mi generación. Artículos 1972-1977, amb edició i pròleg de Josep Maria Ripoll. Es tracta d'un nou volum de la col·lecció Biblioteca secreta, coordinada per David Castillo i dissenyada per Marc Valls, que vol donar resposta a l'època de la contracultura, rescatant l'essència d'una època des de l'aprenentatge i l'experimentació individual i col·lectiva dels seus protagonistes.

Al llibre, que fa un recorregut per la seva vida com a escriptor, es traça un mapa entre els seus escrits més simbòlics o transcendents, en els quals s'aprecia la seva qualitat literària i que ens mostren el retrat d'una generació. A més, la publicació es complementa amb escrits de persones que el van admirar i van escriure sobre ell després de la seva mort, com ara Àngel Casas, Salvador Picarol, Eduardo Haro Ibars, Oriol Llopis, Pilar Parcerisas, Juan José Fernández, Jaume Vallcorba i Carles Hac Amor, a més de Josep Maria Ripoll.

L'acte tindrà lloc a la Llibreria Papasseit (Carrer Barcelona, 25 de Manresa) el dimecres 30 de juny a 2/4 de 8 del vespre. Serà, com sempre, d'entrada gratuïta i oberta a tothom, a l'aire lliure i respectant totes les mesures de prevenció de la Covid-19.