Pessebres vivents al Bages i el Moianès: tota la informació, en un sol clic!

Dates, horaris, preus i altres dades d'interès d'una de les tradicions de la cultura popular més arrelades a casa nostra

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet, en una imatge d'arxiu
El Pessebre Vivent de Món Sant Benet, en una imatge d'arxiu | MSB
16 de desembre de 2024, 11:20
Actualitzat: 20:01h

Una de les tradicions nadalenques que més requesta tenen a Catalunya és la dels pessebres vivents, escenificacions a l'aire lliure que representen el naixement del nen Jesús a partir de diversos quadres amb personatges vius que els visitants poden anar descobrint a mesura que avancen fins arribar al portal de Betlem on, sovint, també coincideixen amb Ses Majestats els Reis d'Orient

Al Bages i al Moianès se'n celebren diversos, de pessebres vivents, i tots ells gaudeixen d'un gran reconeixement no només a les comarques en qüestió, sinó també a la resta del país. L'exemple per excel·lència d'aquest èxit que traspassa fronteres comarcals el trobem en el que es duu a terme a les Torres de Fals (l'anomenat Pessebre Vivent del Bages), que en només vuit dies aconsegueix aplegar més de 3.000 persones

Però de recreacions que escenifiquen aquella Palestina mil·lenària, a les nostres comarques n'hi ha d'altres, que tot seguit us desvetllarem. Abans, però, volem fer un esment especial al Pessebre Vivent del Pont Llarg, el més important de Manresa, que després de trenta-set anys celebrant-se a les zones del Poal i la Mion, enguany no es durà a terme per falta d'espai i de relleu organitzatiu. 

Ara sí; voleu saber dies, hores i municipis que tindran pessebre vivent aquest Nadal? Doncs seguiu llegint!

Pessebre Vivent de Santa Maria d'Oló

21 i 22 de desembre

El Pessebre Vivent d'Oló tindrà lloc el cap de setmana del 21 i 22 de desembre Foto: PVOló
El Pessebre Vivent d'Oló tindrà lloc el cap de setmana del 21 i 22 de desembre Foto: PVOló

Un dels pessebres vivents més primerencs del Bages i el Moianès és el de Santa Maria d'Oló, que enguany celebrarà la seva desena edició. Igual que la majoria de municipis que conformen ambdues comarques, es tracta d'una proposta de caire rural, de pagès, amb prop d'una trenena d'escenes distribuides a l'entorn del casc antic del poble que el visitant podrà anar descobrint amb l'ajuda d'un mapa que l'organització entrega just en el punt de sortida per tal de seguir correctament el recorregut. Al final de tot, per acabar de rematar l'experiència, es reparteix pa torrat amb espetec.

El Pessebre Vivent d'Oló compta amb la participació de més d'un centenar de veïnes i veïns del municipi, i enguany es durà a terme el dissabte 21 i el diumenge 22 de desembre, en dos torns: un que començarà a les sis de la tarda (18h.) i l'altre que ho farà a dos quarts de vuit (19.30h.) en el cas de dissabte, i a les set (19h.) en el cas de diumenge.

La compra d'entrades (a un preu de 7 euros cadascuna, excepte els menors de 3 anys, que no paguen) només es podrà fer in situ, a partir de mitja hora abans de la visita. Hi ha l'opció de pagar en metàl·lic però també amb targeta de crèdit.

Pessebre Vivent de Cabrianes

22 de desembre

El Pessebre Vivent de Cabrianes se celebrarà el diumenge 22 de desembre Foto: Ajuntament Sallent
El Pessebre Vivent de Cabrianes se celebrarà el diumenge 22 de desembre Foto: Ajuntament Sallent

La 24a edició del Pessebre Vivent de Cabrianes tindrà lloc aquest diumenge, 22 de desembre, a les sis de la tarda (18h.). Es tracta d'una proposta d'iniciativa veïnal que s'emmarca dintre de la Festa Major d'Hivern del poble i que té lloc pels diversos carrers, carrerons i places del nucli històric. Com ja és tradició, la visita acaba amb un berenar de pa torrat amb botifarra i caldo i amb una degustació de productes locals que està inclosa en el preu de l'entrada (7 euros pels socis de l'Associació de Veïns de Cabrianes i 8 euros pels que no ho siguin). Una altra de les particularitats d'aquest pessebre vivent és que és solidari, ja que 1 euro de cada entrada es destinarà a La Marató de TV3, enguany dedicada a les malalties respiratòries.

Pessebre Vivent de Navàs

22 de desembre

El Pessebre Vivent de Navàs està protagonitzat pels infants i joves de l'Agrupament Escolta Ali-Bei Foto: AEIG Ali-Bei
El Pessebre Vivent de Navàs està protagonitzat pels infants i joves de l'Agrupament Escolta Ali-Bei Foto: AEIG Ali-Bei

Ja fa quaranta-set anys que els escoltes i guies de l'Agrupament Escolta Ali-Bei de Navàs són els protagonistes d'una de les propostes nadalenques més esperades del poble: la del Pessebre Vivent a la plaça de l’Església, que enguany se celebrarà el diumenge 22 de desembre a partir de les sis de la tarda (18h.) i fins a dos quarts de vuit del vespre (19.30h.).

Es tracta d'un muntatge innovador, que cada any canvia escenes i personatges i que d'un temps ençà, fa la seva pròpia lectura del que és un pessebre vivent, amb tocs còmics i originals, que barregen tradició i modernitat. L'entrada és lliure i gratuïta per a tothom.

Pessebre Vivent de Rocafort

28 de desembre

Es tracta d'un pessebre vivent organitzat per l'Associació de Veïns de Rocafort que tindrà lloc el dissabte 28 de desembre de dos quarts de set de la tarda (18.30h.) a dos quarts de nou del vespre (20.30h.).

Nit Viva de Fonollosa

26, 28 i 29 de desembre

La Nit Viva de Fonollosa compta amb la participació de gairebé 200 veïns de Fonollosa i voltants Foto: NVF
La Nit Viva de Fonollosa compta amb la participació de gairebé 200 veïns de Fonollosa i voltants Foto: NVF

Tot i que no es tracta d'un pessebre vivent pròpiament, la Nit Viva de Fonollosa no podia faltar en aquest recull: en el fons, no deixa de ser una recreació, amb figurants de carn i ossos, de com era la vida a pagès segles enrere (les cases per les quals passa el recorregut daten del s.XVII!). A més, com que l'esdeveniment coincideix en ple calendari nadalenc, ja fa anys que alguns dels quadres que s'hi representen tenen a veure transporten l'espectador al Betlem de fa dos mil anys.

Com ja és tradició, la Nit Viva arrencarà el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, i oferirà passis, també, el dissabte 28 i el diumenge 29. Tots tres dies, dividits en dos torns horaris: el primer, que començarà a un quart de set de la tarda (18.15h.) i el segon que ho farà a dos quarts de vuit del vespre (19.30h.).

Es tracta d'un esdeveniment enormenent participat en què hi prenen part pràcticament dos-cents veïns de les poblacions de Fonollosa, CampsAguilar de SegarraCastelltallat i rodalies. En finalitzar el recorregut, a més, s'oferirà un piscolabis de pa amb cansalada i allioli de codony, inclòs en el preu de l'entrada, que serà de 10 euros pels majors de 12 anys; de 6 euros pels infants d'entre 5 i 12 anys, i gratuïta pels menors de 5 anys. Els subscriptors d'El Punt Avui, a més, tindran un 50% de descompte.

Els tiquets s'han d'adquirir anticipadament a través d'aquest enllaç

Pessebre Vivent de Món Sant Benet

26, 28, 29 de desembre i 1 de gener

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic de tot Catalunya que té lloc dintre d'un monestir medieval Foto: MSB
El Pessebre Vivent de Món Sant Benet és l'únic de tot Catalunya que té lloc dintre d'un monestir medieval Foto: MSB

Un any més -i ja en van cinc!- Món Sant Benet serà l'escenari de l'únic pessebre vivent de Catalunya que transcorre íntegrament dintre d'un monestir medieval. La proposta, ideal per visitar en família, combina la representació d'escenes clàssiques i tradicionals de qualsevol pessebre amb d'altres que emulen com era la vida monacal o el dia a dia a l'Edat Mitjana. Tot plegat, acompanyat d'efectes d'última generació com videoprojeccions de grans dimensions.

El Pessebre Vivent de Món Sant Benet podrà visitar-se els dies 26, 28 i 29 de desembre, i 1 de gener, en diferents horaris, que aniran des de les sis de la tarda (18h.) i fins les vuit del vespre (20h.). Un cop acabat el recorregut -que compta amb la participació de més d'un centenar d'intèrprets voluntaris- els visitants podran aprofitar per fer parada a la Taverna del Pessebre, per fer un mos o prendre quelcom calent.

El preu de les entrades és de 14 euros pels majors de 12 anys; de 7 euros pels infants de 5 a 12 anys, i gratuït pels menors de 5 anys. Es poden comprar tant per internet (a través d'aquest enllaç) com a les taquilles de Món Sant Benet, una estona abans de l'inici de les sessions.

Pessebre Vivent del Bages

21, 22, 26, 28 i 29 de desembre i 1, 4 i 6 de gener

El Pessebre Vivent del Bages és dels més reputats de tot el país Foto: Bages Turisme
El Pessebre Vivent del Bages és dels més reputats de tot el país Foto: Bages Turisme

El Pessebre Vivent per excel·lència. L'històric. El que tothom coneix i ningú es vol perdre. El que rep visitants d'arreu del país i ha estat reconegut amb nombrosos guardons -el més destacat dels quals, el Premi Nacional de Cultura a la Millor Iniciativa Artística Popular atorgat per la Generalitat. El que va començar dient-se "de les Torres de Fals" però que, derivat del seu gran èxit que va traspassar fronteres, va rebatejar-se amb el nom de "del Bages". 

Enguany, els gairebé tres-cents veïns i veïnes (de Fonollosa però també de Rajadell, Aguilar de Segarra i altres municipis contigus) que el fan possible, oferiran sessions pessebrístiques els dies 21, 22, 26, 28 i 29 de desembre, i 1, 4 i 6 de gener. En cadascuna, hi haurà dues sessions: una que començarà a les sis de la tarda (18h.) i l'altra que ho farà a les set (19h.). En el cas del 6 de gener, només se n'oferirà una a les 18h.

El Pessebre Vivent del Bages, amb més de 40 anys de trajectòria, té un caire tradicional, amb escenes bíbliques estàtiques i les de poble en moviment. El recorregut es fa caminant en una hora i al final, els visitants poden gaudir d'una llesca de pa per torrar amb llonganissa i caldo calent.

Els preus de les entrades per als adults són de 12 euros; de 6 per als menors de 14 anys i gratuït pels més petits de 6 anys així com pels socis de l'SX3. És imprescindible adquirir els tiquets anticipadament, a través d'aquest enllaç.

Arxivat a