Els treballs de restauració de les façanes del Castell i del sobreabsis de l'Església del Roser de Súria han permès treure a la llum diferents troballes que reforcen encara més l'interès patrimonial d'aquests dos edificis emblemàtics del Poble Vell de Súria. Així es va destacar en la xerrada i la visita guiada que van tenir lloc el passat dissabte, dins del programa d'actes de les Caramelles 2025.
El desenvolupament de la xerrada i la visita guiada va anar a càrrec de l'arquitecta directora de la restauració, Clàudia Sanmartí, i del regidor de Cultura i Turisme, Albert Fàbrega, sota el títol Noves visions prop del Castell de Súria. La xerrada va tenir lloc a la Sala del Portal de Can Sivila del Lloc (El Casinet).
La restauració de les façanes del Castell, ja realitzada en les vessants oest i sud, tindrà continuïtat amb els treballs previstos per a enguany a les parets nord i est, amb l'impuls de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona.
L'arquitecta directora de la restauració va explicar que l'actuació realitzada va permetre descobrir que les façanes actuals del Castell van ser construïdes amb la tècnica del paredat encofrat, poc habitual en edificis històrics. Segons Clàudia Sanmartí, es tracta d'una característica "important i que s'ha de posar en valor".
Els treballs també van permetre descobrir cavitats en les façanes del Castell amb restes d'objectes quotidians de l'època en què van ser construïdes, com un tros de cullera, fragments de teixits, una sola de sabata de cuir o una flauta de fusta, que l'anàlisi científica del carboni 14 situa entre els segles XV i XVI.
La restauració efectuada en el sobreabsis ha permès restaurar el terra i adequar un nou accés per tal de millorar les condicions d'accessibilitat dels visitants. El regidor de Cultura i Turisme va explicar que el sobreabsis va tenir usos militars durant les guerres carlines, però una observació detallada de l'àmbit i la coincidència d'altres dades històriques fan pensar que aquest espai podria haver acollit "la primera escola de Súria" durant el segle XVIII.
Després de la xerrada a la Sala del Portal es va fer la visita guiada al sobreabsis de l'Església del Roser i al Castell. En l'espai del sobreabsis s'hi han emplaçat les restes de làpides d'antigues sepultures corresponents a dos rectors de Súria del segle XVIII.
Aquestes intervencions s'emmarquen en les successives actuacions de restauració i recuperació patrimonial que s'han portat a terme al Castell i a l'Església del Poble Vell per iniciativa de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona des de l'any 2004.