
Junta d'accionistes del Bàsquet Manresa, aquest dijous. Foto: Xavier Sucarrats
Núvols que amenacen tempesta al termini més immediat i sol primaveral a més llarg termini si els bons propòsits s'acaben complint. Així es podria resumir la Junta General d'Accionistes que el Bàsquet Manresa va celebrar anit al museu del club. Després de dos anys, on l'entitat bagenca havia acabat amb pressupostos equilibrats (10.000 i 8.000 euros de benefici) engany els números no s'han pogut repetir i l'exercici 2014/15 es salda amb 102.000 euros de dèficit. El deute a 30 de juny de 2015 era de quatre milions d'euros.
Aquesta realitat contrasta amb una ambiciosa previsió de beneficis de 350.000 euros reflectida al pressupost que els accionistes van aprovar fa un any. Aquesta desviació de 452.000 d'euros la van explicar Carles Sixto, gerent del club, i Josep Vives, encara membre del consell d'administració. En primer lloc, el Bàsquet Manresa va patir un decrement d'ingressos de 300.000 euros que estaven compromesos però no signats. Els ajustaments a la plantilla per culpa de les lesions, la demora en l'acord en la renegociació del crèdit amb Caixabank i recàrrecs per retards en alguns pagaments expliquen aquest diferencial. El deute de l'entitat s'agrega en tres potes principals: Agència Tributària i Seguretat Social (1.870204.51 euros), Caixabank (1.252278,92 euros) i altres (884.835,66 euros).
Els accionistes també van aprovar un pressupost pel curs actual de 2.400.000 euros i una previsió de benefici de 300.000 euros. Sixto va reconèixer que fa un any, el Bàsquet Manresa va fer un pressupost molt ambiciós i optimista a la vegada, Engany, el pressupost és més prudent sense perdre l'ambició. Les línies mestres passen per mantenir el nivell de despesa però augmentar els ingressos de l'entitat, acabar de reestructurar el deute i acabar la campanya de recapitalització. Una bona notícia en aquest sentit és la reducció dels interessos del deute amb Caixabank, que passaran del 7% al 3%. El club disposa d'un any de carència i després tindrà vuit anys per liquidar el deute amb l'entitat financera. Jaume Arnau, president del Bàsquet Manresa, es va mostrar optimista i va agrair la implicació de tothom qui fa possible que hi hagi bàsquet a Manresa i va destacar especialment dues aportacions. En primer lloc, la d'ICL, que enguany s'ha convertit en primer patrocinador. L'empresa minera permet augmentar molt l'ingrès per posar el nom a la samarreta en relació a La Bruixa d'Or. I després la de Movistar, operador televisiu de la lliga Endesa. Aquest operador aportarà enguany 500.000 i aquesta xifra augmentarà significativament els propers anys. La mala notícia va ser que l'Agència Tributària va denegar al club bagenc un aplaçament amb el qual es comptava a les oficines del Nou Congost. Aquest fet està emmarcat en unes condicions més dures imposades per Hisenda en la seva voluntat de cobrar el deute que ha generat l'esport professional. La quantitat que haurà de pagar el Bàsquet Manresa el mes de gener ronda els 300.000 euros.
Ja al tram final, Sixto va voler fer una previsió de futur i va augurar uns beneficis de 340.000 euros la temporada 2016/17 i de 370.000 la 2017/18. Aquestes xifres surten de mantenir un nivell similar d'ingressos i despeses però corregint els ingressos amb l'augment del contracte de l'ACB amb Movistar. Per acabar, el club va informar, prèvia pregunta d'un accionista, que ha rebut una petita compensació per la renúncia del dret de tempteig de Devin White, DJ Seely i Alfonso Sánchez.
Canvis al consell d'administració
Com cada any, el consell d'administració presenta entrades i sortides. Són baixa Josep Maria Ribes i Josep Salido, en aquest cas per defunció, i hi entren Jaume Arnau, Montse Ambrós, Josep Saez, Josep Porras i Fèlix Salido. La durada al càrrec s'harmonitza amb la resta de membres del consell i caduca el proper 21 de desembre de 2016. En aquell moment, els accionistes hauran d'escollir un nou consell.