
"Química a infantil i primària. Una nova mirada" (Graó) és el títol del llibre del Grup de Treball Kimeia, un col·lectiu de mestres interessats en l'ensenyament de les ciències. El llibre s'ha presentat a Manresa, coincidint amb la celebració de les III Jornades de Diàlegs Educatius que organitzen els estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i que tenen lloc els dies 25 i 26 de novembre.
Coincidint amb la commemoració de l'Any de la Química, les jornades tenen per títol "Amb Q de Química" i precisament aborden com s'ha de treballar l'ensenyament de la química en les etapes educatives infantil i primària. Tots els participants a les Jornades han estat obsequiats amb un exemplar de la publicació.
Entre els mestres i les mestres autors d'aquest treball, hi ha la directora dels estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages, Montserrat Pedreira.
Reivindicant l'ensenyament de la química a infantil i primària
El llibre reivindica l'ensenyament de la química en els cicles educatius d'infantil i primària. Els autors reclamen "ajudar els nens i nenes a pensar, fer i parlar sobre com està fet el món, en un moment en el qual la química o bé es valorada per damunt de tot o, al contrari, fa por, provoca rebuig i més aviat va sent relegada als nivells superiors d'ensenyament perquè es considera difícil". Per això aposten perquè els nens i nenes en gaudeixin, es plantegin preguntes que puguin respondre o que aprenguin a transformar i reconèixer alguns materials.
Per Kimeia, "tot això és possible i imprescindible" perquè "la química forma part de les ciències naturals i contribueix a comprendre millor el funcionament del món que compartim i a gestionar-lo amb responsabilitat".
Els autors de la publicació parteixen de la base que, en les etapes d'infantil i primària, les escoles obren els ulls dels nens i nenes per mirar el món i que és imprescindible que els centres no s'ocupin només d'ensenyar les respostes, sinó que recuperin la capacitat dels infants de fer preguntes. Per aquest motiu, l'enfocament didàctic del llibre posa un èmfasi molt especial en el paper que juguen els infants a l'aula.
Un llibre amb propostes per dur a terme a l'aula
La publicació conté tot un seguit de propostes formulades pel col·lectiu Kimeia que demostren les possibilitats d'introduir la manera de pensar de la química a través de diferents experiències. Es tracta d'onze activitats que ja s'han dut a la pràctica a les aules i que s'expliquen en unes fitxes en les quals es defineix quina és la intencionalitat de cadascuna de les activitats, la reacció que el resultat del treball ha provocat en el professorat i la forma i el procediment que s'han seguit a l'aula per a cada activitat.
La introducció de la química a les aules que proposa el llibre inclou la resposta a tot un seguit de preguntes, com per exemple "Per què els senyors posen sal a les carreteres quan neva?", "Podem fer gelat sense congelador?", "Per a què utilitza el nostre cos l'aire que respirem?" o "Per què ens produeixen càries els caramels?". Són respostes que es poden suggerir a partir d'altres qüestions que es treballen a l'aula, com la castanyada o les manipulacions dels més petits a les cuinetes.
Professorat amb experiència en l'ensenyament de les ciències
Els autors del llibre són mestres que des de l'any 2004 treballen en projectes que tenen a veure amb l'ensenyament de les ciències a les aules. Es tracta d'Aida Basora, Teresa Calveras, Victòria Carbó, Jesús Chivite, Núria Garcia, Neus Garriba, Núria López, Pilar Melcón, Dolors Muns, Isabel Muñoz, Montserrat Padern, Montserrat Pedreira, Teresa Pigrau, Rosa Maria Tarín, Josep Maria Vidal i Roser Ylla. Tots comparteixen formació des de l'any 2004, quan el CDEC del Departament d'Educació, un centre específic de suport a la recerca i la innovació que posa a disposició del professorat recursos i accions formatives per promoure la innovació i la millora de l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències a l'aula, els va reunir per dur a terme el projecte d'Aules de Ciències amb suport TIC.
Una de les seves formadores en aquest projecte va ser Mercè Izquierdo, catedràtica del Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals de la UAB, que s'ha encarregat de l'assessorament científic i de la coordinació del llibre.