El Parlament aprova la llei de creació del Moianès sense els vots de C's i PP

Està previst que la nova comarca es constitueixi just després de les eleccions municipals del 24 de maig

Redacció
15 d'abril de 2015, 14:32
Actualitzat: 16 d'abril, 13:53h
Membres del Govern, del Parlament, i alcaldes, regidors i veïns del Moianès.
Membres del Govern, del Parlament, i alcaldes, regidors i veïns del Moianès. | Parlament

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès amb 105 vots a favor, 7 en contra i 17 abstencions. El projecte ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, que s'ha abstingut, i de Ciutadans, que ha votat en contra. El procediment s'ha fet en lectura única, un tràmit de màxima celeritat en què els partits no poden presentar esmenes a la totalitat. Està previst que la nova comarca es constitueixi després de les eleccions municipals del 24 de maig, de manera que el Moianès -format per 10 municipis del Bages, Osona i el Vallès Oriental- disposarà d'un Consell Comarcal, una reivindicació històrica del territori.

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha presentat en representació de l'Executiu català el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès que ha estat aprovat aquest matí per part del Ple del Parlament de Catalunya per procediment de lectura única gràcies al vot favorable de 105 dels 135 diputats de la cambra. La vicepresidenta ha reivindicat en la seva intervenció que l'àmbit territorial del Moianès "és clarament homologable a la resta de comarques ja existents i, per tant, la constitució de la comarca permetrà la racionalització dels serveis públics i l'optimització de l'accés als recursos i als serveis".
 
Joana Ortega ha emmarcat el procés de creació de la nova comarca en un context polític català caracteritzat per la reivindicació d'un dret a decidir "que també ha de tenir traducció en l'àmbit institucional més proper al ciutadà, el de l'administració local". La vicepresidenta ha sostingut que l'expedient de constitució del Moianès havia d'incorporar l'opinió dels veïns i veïnes dels municipis implicats, un requisit de qualitat democràtica i transparència que va ser atès per mitjà del procés participatiu celebrat el 22 de març. "Si es va fer la consulta", ha recordat Ortega, "va ser per la meva convicció al respecte, era l'hora que els veïns parlessin. El Departament de Governació ha estat al costat dels alcaldes en tot moment, assessorant-los jurídicament i logística amb el mateix equip responsable del 9-N, per tal que el procés participatiu culminés amb èxit. I així ha estat".
 
La vicepresidenta ha posat en valor la proximitat a la ciutadania de l'arquitectura institucional catalana, en la qual els consells comarcals són "un engranatge indispensable pel bon funcionament de l'administració local del país". Segons Ortega, el Moianès disposa dels elements necessaris per desenvolupar aquesta funció, com ara un espai geogràfic i social compacte, un entramat de relacions econòmiques i trets diferencials històrics i culturals.
 
Iniciativa del territori, suport del Govern i procés participatiu
La creació de la comarca del Moianès com a entitat local territorial d'abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l'últim tràmit d'un llarg procés iniciat l'any 2010 i que ha culminat avui amb l'aprovació de la llei per part del Parlament de Catalunya. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.
 
El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya sobre l'organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització.
 
Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l'acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l'existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica
 
La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s'hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80'4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.

Alcaldes i veïns del Moianès celebren al Parlament la creació de la nova comarca
Un centenar de persones, entre alcaldes, regidors i veïns dels municipis del Moianès han celebrat des del Parlament la creació de la 42a comarca catalana. No s'han volgut perdre el "moment històric" i han assistit in situ al debat final de la llei des de la tribuna de convidats i des d'una sala habilitada per a ells. Un cop certificat el sí majoritari dels diputats, han esclatat els aplaudiments dins l'hemicicle i s'han estès als passadissos del Palau. Les abraçades i els somriures còmplices entre alcaldes i veïns han estat el centre d'atenció parlamentari del matí i han marcat el punt de sortida per a la creació del consell comarcal del Moianès, repte que assumiran després de les municipals.
Arxivat a