Impulsem Manresa proposa reduir impostos per tornar a les ordenances de 2022

La candidatura es fa seva la demanda de la Cambra que van demanar no incrementar les últimes ordenances per la difícil situació econòmica actual

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Manresa
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
Redacció
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 8:45h

Impulsem Manresa aposta per recuperar el 2024 les ordenances fiscals prèvies a l'últim augment del 2,5% i aplicar a partir d'aleshores un augment fraccionat entre els propers quatre exercicis per tal de restablir el 2028 les taxes que ara estan en vigor i així acompassar-ho amb el context econòmic. La candidatura ha elaborat aquesta proposta després d'escoltar els diferents actors que intervenen en la política econòmica i de desenvolupament a la ciutat.

El candidat d'Impulsem, Joan Vila, destaca que amb aquesta revisió de les taxes "Impulsem es posa al costat de les entitats i associacions liderades per la Cambra que ja van suggerir no incrementar les darreres ordenances fiscals". A més, l'alcaldable recorda que "el govern tampoc va acceptar cap de les esmenes plantejades, d'aquí a que Impulsem vulgui liderar aquesta proposta quan entri al consistori.” 

Concretament, les taxes que es bonificarien de cara al 2024 serien les següents: Impost del Bens Immobles (IBI); Impost sobre les construccions, instal·lacions i obres; Impost sobre l'increment de valors dels terrenys de naturalesa urbana; Taxa per expedició de documents administratius; Taxa per la intervenció administrativa en l'autorització, exercici i funcionament d'activitats de qualsevol naturalesa; Taxa de recollida d'escombraries; Taxa per a la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic municipal amb taules, cadires, empostissats i tribunes, i Taxa per la utilització privativa i aprofitament especial del domini públic motivada per la instal·lació d'elements diversos en establiments o locals de negoci.

Per impulsar l'activitat econòmica i la creació de negocis per emprenedors, la candidatura proposa bonificacions perquè els propietaris amb locals buits des de fa més de sis mesos el lloguin. En aquest sentit, s'oferirà una bonificació del 30% el primer any, un 20% el segon i un 10% el tercer. 

Pel que fa al sector de la restauració, Impulsem estudiarà bonificar les taxes d'ocupació de la via pública facilitant la instal·lació de terrasses sempre que l'espai ho permeti amb l'objectiu de fomentar la vida social i participativa.
 

Més recaptació de morosos, incívics i habitatges vells

Per altra banda, Impulsem exercirà una pressió extra en la recuperació dels imports catalogats com a morosos, treballant per reduir de manera significativa els 12 milions d'euros que actualment consten en aquets capítol. A més, s'incrementarà un 50% la quantia de la denúncia per actes incívics i activarem de manera instantània les anomenades ITV d'edificis i amb elles la recaptació per aquest concepte, que ara és simbòlica o inexistent.
 

Nous imports en les zones d'aparcament

Impulsem proposa crear una App per abonar la taxa de l'aparcament i que es vinculi amb els establiments comercials i negocis, de manera que puguin carregar els moneders dels seus clients a canvi de les seves compres o serveis. L'hora en zona blava tindria un cost d'1,10 euros, amb els corresponents increments d'IPC anual. A banda, s'incrementaran un 50% respecte el valor actual les sancions per manca de tiquet o per sobrepassar el temps.

Pel que fa als pàrquings de titularitat municipal, es revisaran les tarifes oferint 12 hores per només 4,50 euros. D'aquesta manera, es facilitarà l'aparcament de llarga durada i l'alliberament de les parades curtes en les zones blaves. En caps de setmana, la tarifa per 12 hores s'incrementaria fins als 6,50 euros.