Acord per a la connexió que unirà el Cardener amb les Escodines per la Creu del Tort

La proposta d'ordenació de l'entorn de la Creu del Tort ha estat acordada entre Ajuntament de Manresa, veïns del sector, el Centre d'Estudis del Bages i l'Associació de Veïns | El projecte permetrà resoldre la connexió entre el riu Cardener i el barri de les Escodines després de 18 anys de reivindicació veïnal

Simulació de tall el camí en el tram final fins a la Creu del Tort
Simulació de tall el camí en el tram final fins a la Creu del Tort | AjM
Redacció
17 d'abril de 2018, 21:00
Actualitzat: 19 d'abril, 18:16h
L'Ajuntament de Manresa, els veïns del sector, el Centre d'Estudis del Bages i l'Associació de Veïns de les Escodines han presentat aquest matí la proposta que ha de permetre connectar el parc del Cardener amb el Santa Clara, al barri de les Escodines.

La proposta pretén resoldre la connexió entre la creu del Tort i el camí de la Font de Fans, que arrenca a pocs metres del pont Vell i discorre pel costat del torrent del Tort. Actualment aquest camí acaba en un punt mort, sota una de les balmes de les Escodines.

La proposta pretén enllaçar aquest punt amb la font i la Creu del Tort, a través d'unes finques que són de titularitat privada. També es proposa la creació d'un mirador sobre l'anomenada Vall del Paradís.

La proposta que ha estat treballant l'Ajuntament afronta diversos objectius. Per una banda recuperar la connexió entre el camí de la font de Fans i la font i la Creu del Tort, per tal de connectar la part superior del barri de les Escodines amb el riu Cardener. Per altra banda permetrà crear un mirador privilegiat pel barri i el conjunt de la ciutat, que posi en valor les grans vistes que hi ha de la vall del Paradís i Montserrat des d'aquest indret. Unes vistes privilegiades de les quals ja gaudeixen els veïns de la banda sud dels carrers Sant Bartomeu i carrers Vell i Nou de Santa Clara, però que no fins ara no són accessibles a tota la ciutadania ja no hi havia cap espai públic que ho permeti. A més a més, aquest mirador connectarà també amb el carrer del Peix.

La connexió entre el punt superior i inferior de la balma es durà a terme a través d'una escala que salvarà els 15 metres de desnivell. Un element que replicarà l'escala que ja hi havia hagut des de principis del segle XX, quan es va construir la línia de Ferrocarrils. L'escala desembocarà, en el punt superior, en aquest espai públic-mirador i des d'aquí es generaran dos nous recorreguts, un cap a la font i la creu del Tort i un altre cap al carrer del Peix, que acabarà amb un altre mirador a una cota superior.
 

Recorregut que farà el camí entre el Pont Vell i la Creu del Tort. Foto: AjM


La proposta ha estat possible gràcies al preacord entre les propietats de les dues finques privades que tenen terrenys a la part superior de la balma. A través d'una nova ordenació de l'espai públic i privat, la proposta donarà resposta tant a la creació d'aquest nou espai públic com a la demanda de recuperació d'una superfície edificable preexistent.

A partir d'aquest consens sobre la proposta, l'Ajuntament iniciarà la redacció de la modificació puntual del POUM, per tal d'adaptar el planejament, pas previ a la redacció del projecte d'urbanització.

Antigament, la creu del Tort i el camí de la Font de Fans estaven connectats per un camí de rec que passava a través d'una finca privada. Però la canalització del tram superior del torrent del Tort per canalitzar les aigües pluvials l'any va eliminar aquesta connexió. Des d'aleshores, un col·lectiu de veïnes i veïns del barri han reivindicat la recuperació d'aquest camí. Una reivindicació a la qual, al llarg dels anys, s'han sumat diverses entitats de la ciutat.

Per part de l'Ajuntament, s'han treballat diverses propostes des de l'any 2008, cap de les quals havia tingut el consens necessari. La proposta que s'ha presentat aquest dimarts arriba després del treball intens amb les propietats afectades, de diverses reunions amb l'associació de veïns i el Centre d'Estudis del Bages, i de quatre assemblees veïnals dutes a terme en els darrers mesos. D'aquesta manera, l'acord posa punt final a un conflicte que feia 18 anys que durava.

"Un acord històric"

En la presentació d'aquest dimarts el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, ha manifestat la satisfacció per haver assolit l'acord i que s'hagi fet una presentació "amb tanta gent representativa del barri, del teixit associatiu i dels veïns que fa anys que reivindicaven una solució. Després de 18 anys d'una qüestió que la ciutat no havia pogut resoldre, a base de molt esforç, debat i discussió, hem arribat a un acord favorable per al barri i la ciutat, i que posa en valor el patrimoni històric, natural i paisatgístic en un indret amb unes vistes espectaculars".

El regidor Aloy ha recordat que, a causa de les obres de construcció del col·lector que cobreix el torrent del Tort, l'antic camí va desaparèixer i va començar la reivindicació veïnal. "Al llarg de tots aquests anys, l'Ajuntament ha posat propostes sobre la taula, tenint clar que la solució ha de ser pactada amb els veïns afectats i també el teixit associatiu i veïnal". Aloy ha recordat que es farà una modificació del POUM, per tal que l'Ajuntament pugui obtenir cessions de terreny i, a través d'una escala, connectar els diversos nivells. També ha remarcat que el darrer any s'han intensificat els esforços per fer possible l'entesa, i ha agraït la voluntat de totes les parts per arribar a un acord, i també "la gran feina dels tècnics municipals, que han fet múltiples propostes i hi ha trebal lat molt al llarg d'aquests anys". Segons ell, "no era fàcil assolir un acord, i per tant és de justícia afirmar que el que presentem avui és un acord històric. Avui el pòsit de tants anys dona els seus fruits, i el que presentem és un acord global que millora aquest espai significatiu del barri i la ciutat".

Al seu torn, el regidor de Turisme, Habitatge i Barris, Joan Calmet, ha manifestat també la satisfacció i l'agraïment a totes les parts "per la bona voluntat, predisposició i generositat per deixar enrere els greuges, positivar la problemàtica i tirar endavant". A partir de l'esforç tècnic, Calmet ha afirmat que "entenem que la proposta és bona per a tothom. Hi ha hagut molta feina, esforç, també discussions, però avui finalment hi ha el goig de presentar aquest projecte". En la seva vessant de regidor de Turisme i responsable de Manresa 2022, també ha afirmat que el projecte obrirà un camí "amb vistes impressionants, en un lloc emblemàtic per a la ciutat, a prop del Pou de Llum, també renovat, i amb moltes possibilitats. Poder avui anunciar aquest acord és un gran motiu de satisfacció".

En nom dels veïns que del llarg dels anys han demanat la recuperació del camí, Rosa de Miguel ha explicat que "una de les coses que ens ha convençut és la viabilitat del projecte" i el fet que es durà a terme a curt termini. "Nosaltres reclamàvem un camí històric, però és cert que ja no existeix tal com era. Per tant, ens hem sumat al projecte que defensa l'Ajuntament, que obrirà un traçat i que pot ser molt bonic. Intentarem vetllar per la dignitat tant dels veïns com del projecte, perquè és un patrimoni que té un valor que no ha de perdre".
 

Representants de l'Ajuntament, dels veïns i de les entitats a la Creu del Tort. Foto: AjM


Per la seva banda, Francesc Comas, del Centre d'Estudis del Bages, ha manifestat també la satisfacció "que s'hagi trobat un projecte viable per a un espai que té un valor històric, patrimonial, natural i social". Comas ha recordat que "Sant Ignasi està lligat en aquest espai, i des del segle XVI ja consta que aquí hi havia una de les creus de terme de la ciutat, ja que era el límit de la ‘batllia estreta' de la ciutat". També ha remarcat que l'obaga i les balmes d'aquest sector entre la vall del Cardener i les Escodines, de gran bellesa, va ser conegut amb el nom de Vall del Paradís, una denominació que ja apareix en una publicació de finals del segle XVII, i també en documents de segle XVIII i XIX, tot i que després es perd aquest nom. El president del Centre d'Estudis ha destacat el valor social del sector, pel fet q ue el mirador del costat de la Creu del Tort ha estat un punt de trobada habitual, i ha rememorat que els veïns de les Escodines, "el matí de Sant Joan, anaven a prendre la Bonaventura: esmorzaven a la Font dels Fans perquè segons es deia, la nit de Sant Joan despertava la gana i l'esperit de viure".

En nom d'un dels propietaris que cedeix una part dels terrenys per fer possible el projecte, Joan Planes ha remarcat "el potencial que té aquest barri per al gaudi de les persones" i ha esmentat que les vistes espectaculars a la zona del Tort "havien quedat privatitzades al llarg de la història", i per tant el projecte actual "permetrà que en pugui gaudir tota la ciutadania". Per a ell, "és positiu que hi hagi espais per a la confluència entre les persones, per conviure i ser partícips de les virtuts perpètues que tenim aquí, amb aquest paisatge tan fabulós". Aquest projecte, ha dit, "eixamplarà l'embut que hi ha aquí, i permetrà que molta gent pugui gaudir d'aquest esplèndid potencial, amb un mirador públic, més amb un cost assumible per a l'Ajuntament, a través de compensa cions i cessions".

Des de l'associació de veïns de les Escodines, Carme Carrió ha agraït també a tots els col·lectius implicats per la bona predisposició a arribar a un acord, i ha destacat el consens assolit: "després de 18 anys s'ha trobat la millor solució pel barri i la ciutat de Manresa. Aquest és un pas més per dignificar el barri". Per a ella, "l'imaginari que té Manresa de les Escodines canviarà gràcies a projectes com aquest".