Alumnes d'infermeria de la FUB durant la formació. Foto: FUB
27 alumnes de tercer curs de la Diplomatura d'Infermeria de la Fundació Universitària del Bages (FUB) estan fent de mestres de 30 persones que volen aprendre a tenir cura de pacients afectats d'alzheimer. Es tracta d'un projecte que va ser premiat amb el Premi Simeó Selga que atorga el Rotary Club Manresa.
Segons la directora de l'Escola de Ciències de la Salut, Imma Ubiergo, "aquesta és una de les iniciatives que demostren la voluntat de la FUB de transferir el coneixement de la institució en benefici de la societat". Al mateix temps, afegeix, demostra el bon nivell d'especialització de la FUB en l'àmbit de les ciències de la salut.
Pràctiques i formació
Aquesta iniciativa casa dues necessitats. D'una banda, la de l'Associació de Familiars d'Alzheimer i altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès de disposar de persones formades que puguin donar suport a famílies amb pacients afectats d'alzheimer. De l'altra, la necessitat acadèmica dels alumnes de realitzar unes hores obligatòries de pràctiques dins l'assignatura d'Infermeria Geriàtrica, que forma part dels continguts curriculars de tercer curs de la diplomatura d'Infermeria.
L'assignatura d'Infermeria Geriàtrica fa una aproximació al món de la gent gran des del punt de vista de la infermeria. Aquesta professió té un paper important a desenvolupar en aquest àmbit, ja que la gent gran és un col·lectiu que té unes característiques molt peculiars, explica Montse Vila, responsable del curs. L'assignatura se centra en els coneixements sobre els canvis físics i psicològics que afecten la gent gran, així com en les patologies que els afecten, principalment les demències.
Un dels objectius de l'assignatura és que els alumnes entrin en contacte amb situacions reals en relació amb la gent gran. Per això, fins ara, grups d'alumnes voluntaris podien fer el seu període de pràctiques obligatori realitzant sessions formatives en centres cívics, on s'ocupaven de desenvolupar tallers a grups de gent gran, enlloc de fer-les en centres assistencials.
Una iniciativa novedosa
Durant aquest curs acadèmic, s'ha introduït un canvi en aquestes pràctiques i s'ha ofert la possibilitat als alumnes de fer les pràctiques formant persones interessades a tenir uns coneixements bàsics per atendre amb més garanties persones afectades d'alzheimer.
Segons Montse Vila, l'Associació de Familiars d'Alzheimer té tot un seguit de persones voluntàries disposades a ajudar, però l'entitat tenia algunes reserves a l'hora de recomanar-les precisament per la seva manca de formació específica en aquest àmbit. ‘Donar suport a persones afectades d'alzheimer requereix d'uns coneixements bàsics', que és precisament el contingut formatiu que s'ofereix en aquest curs, explica Vila. D'aquesta manera, i un cop formades, l'entitat podrà recomanar aquestes persones amb més garanties.
Al mateix temps, per als alumnes resulta tota una experiència "posar a la pràctica els seus coneixements transmetent-los a altres persones". Durant el curs, aquests alumnes, reconvertits en professors, ensenyen als participants en el taller com ajudar les persones grans a moure's i traslladar-se, tracten de temes d'alimentació, d'higiene, de seguretat dins de la llar, d'adequació ambiental dels espais i d'atenció i prevenció de nafres, entre d'altres qüestions.
Segons Montse Vila, aquesta és una experiència "molt gratificant" per als alumnes, ja que suposa un assaig pràctic del que es poden trobar en la seva vida professional i al mateix temps veuen l'aplicabilitat del que han estudiat. Cal tenir present que són alumnes del tercer curs de la Diplomatura que acaben els estudis durant aquest any.
Un perfil molt variat
El curs es va iniciar el dia 3 de març i acabarà el dia 5 de maig. Es desenvolupa durant dues tardes a la setmana, en sessions de quatre hores. Els 30 alumnes són persones d'un perfil molt variat. Hi ha des de jubilats que volen ocupar algunes hores del seu dia a dia ajudant d'altres persones, fins a gent aturada que busca formació en l'àmbit de l'atenció a la dependència, familiars d'afectats d'alzheimer i persones que treballen en residències, entre d'altres.
Les classes es duen a terme a la Fundació Universitària del Bages, que disposa del material i de les eines de suport necessaris per fer aquesta formació. Les classes les imparteixen els alumnes, en grups de 4 o 5 persones i sota la tutoria de dues professores de la FUB. A més de la formació que imparteixen els alumnes, les sessions es completen amb classes que van a càrrec de professionals de diferents àmbits, entre els quals hi ha terapeutes, psicòlegs, treballadores socials, advocats, infermeres i metges.
Les persones que segueixen el curs han d'assistir a un mínim del 80% dels tallers i posteriorment se'ls ofereix la possibilitat de completar la formació amb pràctiques en centres sociosanitaris. Per fer el curs han pagat una quota simbòlica de 10 euros.
Alumnes de la FUB formen cuidadors de malalts d'Alzheimer
Es tracta d'un projecte que va ser premiat amb el Premi Simeó Selga que atorga el Rotary Club Manresa
Ara a portada
Publicat el 07 d’abril de 2011 a les 20:36
Et pot interessar
-
Societat La comunitat de Sant'Egidio de Manresa dedica una pregària a la memòria del papa Francesc
-
Societat Afectacions de mobilitat a la C-55 nord els propers dilluns i dimarts
-
Societat La cruïlla de l'avinguda dels Dolors i els carrers Amadeu Vives i Estanislau Casas estrenarà semàfors
-
Societat Dilluns tornaran a funcionar els nous contenidors després de resoldre's l'avaria informàtica