El jurat del Premi d'investigació i Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual que convoca de forma bianual Ampans, ha proclamat els treballs guardonats en la seva VII edició. Es tracta de l'únic premi existent que fomenta la investigació i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual.
El Premi, que compta amb el suport d'ICL Iberia i Esteve, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació i al foment de pràctiques innovadores per millorar l'atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
En total s'atorguen sis premis en dues modalitats, tres d'investigació i tres d'innovació. En la modalitat d'investigació es valora el rigor científic del treball i l'aportació de coneixement i la seva utilitat; en la modalitat d'innovació es valora el grau d'innovació del projecte, el seu impacte en la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i la seva replicabilitat en altres contextos. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000 euros cadascun, els segons premis en 3.000 euros i els tercers, en 1.000 euros, i la publicació de tots els treballs guardonats.
Modalitat d'investigació
Primer premi
Proyecto de investigación: Evaluación de un gestor de correo adaptado para las personas con discapacidad intelectual
Autor: Fundación Prodis (Madrid)
Treball amb gran rigor científic que s'endinsa en identificar les dificultats que experimenten les persones amb discapacitat intel·lectual en l'ús d'eines Social Media. Especialment se centra en l'ús del correu electrònic aportant aquestes dades a un estudi europeu per a la construcció d'un gestor adaptat de correu.
Segon premi
Hacia una mayor calidad de vida en jóvenes con discapacidad intelectual y autismo: Prioridades para la intervención y variables relevantes
Autor: María Lucía Morán
L'estudi aprofundeix en les diferències que existeixen en la qualitat de vida en nens i joves amb trastorn de l'espectre autista i discapacitat intel·lectual identificant les majors mancances en inclusió social, relacions interpersonals i autodeterminació.
Tercer premi
Diagnóstico genético en discapacidad intelectual: Accionabilidad de la genética en la atención a personas con discapacidad intelectual
Autor: Fundació Catalònia (Sant Cugat del Vallès)
Els autors realitzen un diagnòstic genètic en una àmplia mostra de persones amb discapacitat intel·lectual de causes no conegudes. El treball arriba a identificar: en un 18% de la població estudiada, mutacions genètiques identificades com a causant de discapacitat; i a un 39 % de les persones estudiades, com a portadores de variacions genètiques que no estan identificades com a causant de discapacitat però que en funció de l'estudi requeriran d'estudis posteriors.
Modalitat d'innovació
Primer premi
Una sola misión, un trabajo compartido: Mejora de la Calidad de Vida
Autor: Óscar Herrero
El treball destaca per la seva rigorosa metodologia en la mesura de la qualitat de vida, la implantació de metodologies innovadores en l'atenció a les necessitats i desitjos de les persones amb discapacitat greument afectades. El treball constitueix un exemple de gran valor per altres entitats que vulguin millorar les condicions generals de vida de les persones amb discapacitat.
Segon premi
Caminando hacia la plena inclusión
Autor: María Bibiana Miranda
El treball destaca en l'exemplificació del procés de transformació d'un servei d'atenció a persones a mb discapacitat intel·lectual cap a la integració i participació comunitària. Identifica factors claus per a la inclusió social de les persones i fa servir metodologies que inclouen la participació activa de les persones amb discapacitat.
Tercer premi
El conocimiento de las mujeres con discapacidad intelectual sobre violencia de género
Autor: Míriam Blanco
L'autora aborda un tema poc estudiat en la discapacitat intel·lectual com és el coneixement que tenen les dones amb discapacitat sobre les situacions de risc, abús, dependència, expectatives de les relacions sentimentals, etc. El treball realitza una proposta formativa adaptada a les seves necessitats.
Els membres del Jurat del Premi d'Investigació i d'Innovació d'AMPANS són:
- Sebastià Catllà – President
- Toni Espinal – Secretari
- Dr. Miguel Ángel Verdugo – Vocal
- Rosa Cadenas (DINCAT) – Vocal
- Dr. Climent Giné – Vocal
- Dr. Delfín Montero – Vocal
- Amador Beiro (DPT. BFS) – Vocal
- Joaquim Serrahima (CCPC) – Vocal
- David Gonzalez (L. ESTEVE) – Vocal
- Pere Rueda – Vocal
Ampans fa públic el veredicte dels seus premis sobre persones amb discapacitat
Un estudi sobre les dificultats de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’ús d’eines Social Media, i una metodologia per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat greument afectades són els guanyadors
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 18 d’abril de 2018 a les 13:56
Et pot interessar
-
Societat El COAC cedeix a Plataforma per la Llengua l'ús de la sala de reunions de la Casa Lluvià
-
Societat L'Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns la reurbanització del carrer Santa Maria
-
Societat L'Ajuntament de Manresa i la Federació de barris renoven el conveni del Pla de Desenvolupament Comunitari
-
Societat Obertes les inscripcions a la 18a edició del campus d'estiu Vitamina de Sant Fruitós