Boi Ruiz defensa a la FUB les mesures del govern en l'àmbit sanitari

El conseller planteja una remodelació del sistema per fer-lo més sostenible

Publicat el 09 de juny de 2011 a les 17:56

Camprubí, Ruiz i Martínez durant la conferència. Foto: FUB

"La sanitat no és la responsable de la crisi econòmica". Així ha començat la seva intervenció el conseller de Salut, Boi Ruiz, en l'acte d'inauguració de la XV Jornada Escola Universitària de Ciències de la Salut i CatSalut, que s'ha centrat en el tema "La salut en temps de crisi". Segons Ruiz, la situació actual en aquest àmbit "és difícil, però no insuperable". El conseller ha recordat que sempre hi ha hagut un desajustament entre el finançament i la despesa sanitària i que mai fins ara s'havia fet res per equilibrar aquestes diferències.

En aquest sentit ha dit que la realitat és que no hi ha prou recursos econòmics per mantenir el model tal i com està funcionant actualment i que el que s'està plantejant no és ni un estalvi ni una retallada, sinó un nou plantejament per fer funcionar el sistema sanitari de forma més eficient per aconseguir donar el màxim servei amb menys diners, ja que la simple contenció de costos no permetrà salvar el sistema. Es tracta, ha dit, d'implementar mesures que no només serveixin per atacar el problema durant aquest any, sinó per remodelar el sistema perquè sigui més sostenible.

Per fer-ho, ha explicat el conseller, cal aplicar "el realisme, el reformisme i el regeneracionisme" Replantejar-se el paper de CatSalut, reforçar la governança del sistema actual per adaptar-lo a les necessitats de cada territori, flexibilitzar la rigidesa de l'ICS i les empreses públiques del sector, apostar per la prevenció en salut pública, transparència i desenvolupament professional són algunes de les accions que cal dur a terme per fer aquesta reforma, segons ha dit. El conseller ha afegit que també caldran nous plantejaments en relació amb les prestacions farmacèutiques, com avançar en els tractaments basats en la medicina genòmica, i en relació amb la innovació i la recerca.

Finalment, Boi Ruiz s'ha referit a la necessitat d'incorporar la veu dels pacients al sistema sanitari, constituint un Consell de Malalts que contribueixin a la gestió del sistema.

En l'acte inaugural ha intervingut també el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez, que ha defensat la idoneïtat i necessitat de plantejar una reflexió d'aquestes característiques. Martínez ha aprofitat per agrair al conseller la seva presència a l'acte, així com per reconèixer la tasca que ha dut Josep Camprubí com a alcalde de Manresa en el patronat de la Fundació Universitària del Bages.

"Som pobres"
Després de la inauguració, Jordi Mauri, gerent de l'Hospital de Sant Rafael de Barcelona ha pronunciat la conferència titulada "Afecta la crisi al model sanitari català?". Segons Mauri, en aquests moments "cal dir sense vergonya que som pobres", però al mateix temps ha assegurat que el problema és que hi ha menys recursos, però que "el model sanitari no està en crisi, que és eficient, proper i accessible". Per aquest gerent hospitalari, ara és el moment de posar l'èmfasi en l'anàlisi i la millora dels processos assistencials, incorporant les noves tecnologies a la pràctica assistencial.

Després de la conferència, una taula rodona ha donat a conèixer experiències d'altres sectors. Hi han participat el president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals, el gerent del Parc de Salut Barcelona Mar, Jaume Raventós, i el director general adjunt de CatalunyaCaixa, Jaume Masana.

Segons Jaume Massana, davant de canvis radicals "cal tenir una actitud oberta per evolucionar, innovar i treballar més i de forma diferent". En aquests moments, ha explicat, és imprescindible que "tothom sigui més eficient per aconseguir fer més amb menys recursos". Per Massana, la crisi ofereix oportunitats que cal aprofitar amb una actitud correcta i també amb una bona política de comunicació que permeti explicar els canvis.

Pere Casals ha explicat la seva experiència en el sector industrial. Ha assegurat que la crisi "no és un càstig diví, sinó un repte per millorar moltes coses i anticipar-se". De la seva banda, Jaume Raventós, ha dit que la situació actual en l'àmbit sanitari és del tot nova, ja que tradicionalment ha estat un sector sense cap experiència en pressupostos decreixents. Segons Raventós, aquesta situació requereix d'un bon treball d'equip, de recerca de lideratges i d'una bona estratègia de comunicació que permeti explicar que les mesures que s'aplicaran a partir d'aquest moment seran de llarg recorregut.

La Jornada, organitzada de forma conjunta per l'Escola de ciències de la Salut de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut, ha aplegat 150 persones interessades en els canvis que caldrà introduir en el sistema sanitari públic per fer front a l'actual situació econòmica.