Allunyant-se del format conferència que solen tenir aquest tipus d'esdeveniments, el que proposa aquesta entitat sense ànim de lucre nascuda a Manresa és una activitat molt més recíproca i vivencial en la qual els i les estudiants no només es quedin amb la superficialitat dels conceptes teòrics que ja aprendran a l'autoescola, sinó que visquin el missatge de com de primordial és tenir els cinc sentits posats cada cop que s'agafa el cotxe.
En aquest sentit, i amb la voluntat de proporcionar una experiència que deixi empremta, Montepio ja fa temps que va decidir aliar-se amb els diversos agents vinculats a la seguretat viària del nostre país perquè aportessin el seu saber a les jornades. És així com el 2011 va néixer, al Bages, el primer Conductàlia, una iniciativa que quatre anys més tard va replicar-se al Berguedà i que, en cada edició, reuneix entre 350 (en el cas del Berguedà) i 700 alumnes (pel que fa al Bages) dels últims cursos d'ESO amb un únic objectiu: Que tinguin clar que la responsabilitat de reduir els accidents de trànsit és de tothom.
A Berga, la jornada es va celebrar al Teatre Municipal i va comptar amb l'assistència d'estudiants de tots els instituts de la comarca que, sota la coordinació del Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà, van anar arribant esglaonadament fins a omplir tot l'equipament.
Simulacions, teatre i casos reals
El Conductàlia 2023 va arrencar amb la simulació d'un accident de trànsit a càrrec de professionals del SEM (Servei d'Emergències Mèdiques) i d'agents dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Local i dels Bombers de Berga. Els actors, alguns dels quals van arribar a l'escenari amb vehicles mèdics i policials, van trobar-se el cos inconscient d'una dona que havia estat atropellada per un motorista jove. Després de diversos intents per reanimar-la, en certifiquen la seva defunció.
Uns quants estudiants, durant la jornada al Teatre Municipal de Berga. Foto: Bah Studios
Després d'aquesta primera impactant actuació, la jornada va seguir amb una petita peça teatral vinculada al simulacre que els estudiants acabaven de viure. De la mà de la Companyia Nocturna, l'alumnat va poder posar-se a la pell de la germana de la víctima i del pare del motorista jove, en un espectacle colpidor i, malauradament, massa comú a casa nostra.
Finalment, la jornada va acabar amb la ponència de tres persones que van patir un accident en pròpia pell: Marilina Ferrer, Jordi Molas i Núria Roca. La primera, a banda d'explicar el seu cas personal, també va parlar de l'entitat que dirigeix: l'Associació STOP Accidentes Catalunya, que té la missió de conscienciar l'opinió pública de com d'important és la seguretat a la carretera; que lluita contra la delinqüència viària, i que treballa per oferir ajuda psicosocial i jurídica a les víctimes de sinistres. Pel que fa a Jordi Molas -que va explicar per què es va quedar en cadira de rodes- va ser present al Conductàlia en nom de l'Institut Guttman. En el cas de Núria Roca -la ponència de la qual va ser retransmesa per vídeo-, aquesta veïna de Gironella que anys enrere havia assistit en algunes de les sessions de Conductàlia, va compartir amb els assistents l'accident de trànsit que va patir anant en moto.
"En qualsevol moment ens pot tocar a nosaltres"
Ja no només les físiques -que també-, sinó que van ser les seqüeles emocionals que pot deixar un sinistre viari les que més van impactar el jovent assistent al Conductàlia. Unes seqüeles que, en gran part dels casos, "podrien haver-se evitat si s'hagués pres consciència abans d'agafar el cotxe", reflexionava un dels alumnes. En aquest sentit, i tenint més clar que mai que "en qualsevol moment ens pot tocar a nosaltres", els estudiants berguedans valoraven la importància d'haver pres part de la jornada i asseguraven que el que havien viscut allà ho tindrien molt present quan es traguessin el carnet de conduir.[nointext]