REPORTATGE

De creure's «una merda» a aspirar a treballar amb Nandu Jubany: un FAR que deixa empremta entre el jovent desencisat

Ampans fa nou anys que coordina el projecte Noves Oportunitats del SOC a la Catalunya Central amb la voluntat d'acompanyar aquells nois i noies que no saben com encarar el seu futur

El Badou, el Miguel Ángel i la Maia al taller del FAR
El Badou, el Miguel Ángel i la Maia al taller del FAR | AFT
02 de juliol de 2024, 13:50
Actualitzat: 03 de juliol, 19:24h

Feia temps que no estava bé: ni a l'institut, ni amb la família, ni amb ella mateixa. A la Maia (Sant Fruitós de Bages, 2006) va caure-li el món a sobre quan va veure que havia suspès sis assignatures i que, per tant, hauria de repetir 4t d'ESO. Preferia deixar els estudis abans que haver de passar-se un curs més fent colzes amb nous companys de classe. De fet, ho tenia pràcticament coll avall, que la seva etapa estudiantil havia acabat: "Em creia una merda", assegura. La conserge del seu institut, però, va fer que s'ho repensés: "Em va explicar que a Manresa hi havia una escola, el FAR, que em podia ajudar a treure'm l'ESO; que els seus fills hi havien anat i que estaven tan i tan contents", recorda.

Un punt de llum al capdavall d'un pou d'on li semblava que no en sortiria mai. Portava anys malament, amb el cap ennuvolat i una vida completament desordenada, que va acabar conduint-la a una depressió "que em va aïllar a casa". És per això que "el fet que algú em digués que no tot estava perdut, em va fer revifar una mica", diu. Desconeixia què era allò del FAR i si realment acabaria aconseguint el graduat en educació secundària obligatòria. Però per provar-ho, no hi perdia res. El novembre del 2022 "vaig començar a escriure (sense saber-ho, aleshores) el que es convertiria en el primer capítol de la meva nova vida".

"El fet que algú em digués que no tot estava perdut, em va fer revifar una mica"

MAIA

El cert és, però, que durant la tardor del 2022 n'hi va haver unes quantes, d'històries vitals que van fer un canvi de rumb cap a un port esperançador. Parlem, per exemple, de la del Badou, que tot i la seva joventut (està a punt de fer 20 anys) s'ha hagut d'enfrontar a situacions difícils i traumàtiques que la majoria de mortals del primer món no experimentarem ni amb deu vides. La més punyent, marxar de casa seva -al Senegal- d'amagat dels pares, en una pastera, amb tres amics. A la recerca "d'un futur amb més oportunitats", explica.

"Sempre m'ha agradat estudiar i aprendre, però a casa no em deixaven fer-ho gaire, perquè eren pescadors i volien que els ajudés a la feina". Seduït pels missatges esbiaixats d'un somni europeu ‘ple de possibilitats', a mitjan 2021 el Badou va fer-se a la mar. Va arribar a les Canàries que les restriccions derivades de la Covid estaven en l'ordre del dia, i van haver de passar uns quants mesos fins que no va aconseguir "que m'enviessin a Catalunya, que era on volia anar", diu. Primer, en un centre d'acollida de Molins de Rei. Després, en un de Puig-reig, l'Al Amal, "que és on vaig començar a estudiar gràcies al programa de Noves Oportunitats", la raó de ser del FAR.

Orientació, formació i acompanyament

"El nostre principal objectiu és que aquells joves que pel motiu que sigui han decidit o s'han vist obligats a abandonar els estudis, tornin a tenir ganes de formar-se i vegin que també hi ha un futur prometedor per a ells", explica Sergi Tremp, director del FAR, mentre es passeja per les instal·lacions d'aquest centre, al carrer Maternitat d'Elna de Manresa, que Ampans va posar en marxa el mes de maig de l'any passat.

Alguns alumnes de l'edició 2022-24 del FAR, al taller Foto: Ampans
Alguns alumnes de l'edició 2022-24 del FAR, al taller Foto: Ampans

I què hi té a veure, Ampans, amb tot això? "És l'entitat que s'encarrega de coordinar i desplegar les Noves Oportunitats a la Catalunya Central". Ho fa des del 2015, moment en el qual el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) va posar en marxa aquest programa arreu del país. "Al començament, les instal·lacions centrals les teníem a la nau que Ampans té al polígon dels Dolors, però de seguida vam veure que ens faltava espai, i és per això que vam decidir adquirir un altre local, que és aquest del carrer Maternitat d'Elna". Les obres per a rehabilitar-lo van durar anys: "Pensa que això abans era un taller mecànic, i quan el vam adquirir no hi havia res de res", apunta.

Ara, l'equipament, de 838 metres quadrats, compta amb quatre aules formatives, un gran taller i sales de secretaria i per al professorat i els treballadors de l'entitat. "El salt qualitatiu que hem fet ha estat enorme, i ens ha permès poder encabir molta més oferta que fins ara havíem d'externalitzar en altres centres homologats".

838

Els metres quadrats que té l'escola FAR, Noves Oportunitats coordinada per Ampans

En concret, els itineraris formatius que s'imparteixen des del FAR (acrònim que amaga les paraules Formació, Aprenentatge i Reptes) són Noves Tecnologies, Comerç i logística i Fusteria i electricitat. "A Manresa, en tenim un altre, el d'Hosteleria, que es duu a terme a la Joviat", esmena.

Però això no és tot: també hi ha l'anomenat Grup Aula, un itinerari de caràcter educatiu que ofereix, a aquells joves que no s'han tret l'ESO, la possibilitat d'acabar-lo a través de l'InstitutObert de Catalunya (IOC): "Igual que amb les formacions professionals, aquí els alumnes tenen un horari concret que han de complir, i compten amb acompanyament personalitzat", exposa el director de l'escola, que posa l'accent en el mot ‘personalitzat' com a element "imprescindible" per entendre com es concep el programa: "Totes les actuacions d'orientació i formació s'adapten a les necessitats de cada jove, i no només això: un cop entrin en contacte amb les diverses professions i empreses, serem allà per tutoritzar-los i recolzar-los".

Cada cop més interès per retornar al sistema educatiu

El programa Noves Oportunitats va per edicions, i cadascuna d'elles dura dos cursos. Enguany ha culminat la de 2022-24. De fet, ho va fer aquest passat divendres, amb una emotiva festa de graduació en la qual, a banda d'alumnat i professors, van prendre-hi part famílies senceres. Una de les dades més aplaudides de la jornada va ser que dels 428 joves atesos al llarg d'aquests dos anys, 132 (pràcticament un 31%) han decidit retornar al sistema educatiu, ja sigui fent un grau mitjà, un curs pont per accedir a un de superior, batxillerat...

31%

dels joves atesos durant el curs 2022-24 al FAR han decidit retornar al sistema educatiu

Es tracta d'una xifra rècord des de la posada en marxa del Noves Oportunitats. Si més no, a la Catalunya Central. Perquè ens en fem una idea, abans de començar l'edició 2022-24, el programa, a les sis comarques en què Ampans el coordina (Bages, Moianès, Solsonès, Berguedà, Anoia i la Cerdanya), el percentatge d'alumnes amb retorn al sistema educatiu no arribava al 20,4%. En dos cursos, i només a Manresa, el tant per cent ja s'ha enfilat més de deu punts.

Imatge de l'acte de graduació, amb les famílies, els alumnes i el professorat Foto: AFT
Imatge de l'acte de graduació, amb les famílies, els alumnes i el professorat Foto: AFT

"El FAR m'ha fet descobrir la meva gran passió"

El Miguel Ángel, igual que el Badou i la Maia, va arribar al FAR fa un parell d'anys. Aleshores, feia poc que vivia a Monistrol de Calders, després de la decisió familiar d'abandonar la seva ciutat natal, Molins de Rei. "Necessitàvem un canvi d'aires", assegura aquest jove de 20 anys, que va abandonar l'educació secundària obligatòria abans d'acabar el 2n d'ESO. "Feia molt temps -molt!- que patia bullying. Una vegada, quan jo feia 5è de primària, tres nens de 6è van enfilar-se damunt meu i van començar-me a saltar a sobre. Si no hagués vingut aquell professor a fer-los fora, és molt possible que m'hagués quedat paralític", memora amb agror.

"Vaig abandonar l'ESO per culpa del bullying que patia feia anys".

miguel ángel

El seu antídot van ser els vídeojocs. De fet, assegura, "em van ajudar a superar la depressió". És per això que quan va arribar-li que en un centre de Manresa (el FAR, segur que ja ho heu deduït) començarien una formació de noves tecnologies cent per cent subvencionada, no va dubtar a apuntar-s'hi. "És una de les millors decisions que podia prendre, perquè gràcies al FAR, he descobert la meva gran passió: el disseny 3D", somriu. De fet, "l'any vinent faré un curs per poder accedir a un grau superior d'art 3D, i tant de bo, en un futur, em pugui dedicar al modelatge per a videojocs", confessa, amb il·lusió.

Per damunt de tot, humanitat

"Parlar del meu periple per arribar fins aquí encara em resulta una mica traumàtic", s'encongeix en Badou, que afegeix que "si no fos per la gent que m'ha acompanyat durant aquests dos anys, estic segur que estaria molt pitjor anímicament". Al FAR, aquest jove senegalès hi ha creat forts vincles: "Amb els amics que he fet aquí també quedem per fer activitats plegats, com jugar a futbol o passejar", somriu. No obstant, el que més agreix del seu pas per Noves Oportunitats és el ventall laboral que se li ha obert (ell ha cursat Electricitat): "Tinc moltes ganes de treballar i em sento preparat per fer-ho. Fa una setmana que vaig acabar les pràctiques a Cots i Claret, i només desitjo que decideixin quedar-se'm, perquè de debò que ho faré molt bé", assegura, alhora que explica que "ja m'he matriculat a l'Escola d'Adults de Manresa per acabar-me de treure l'ESO". 

El Badou amb el certificat del FAR Foto: AFT
El Badou amb el certificat del FAR Foto: AFT

Pel que fa a la Maia, no només ha aconseguit obtenir el certificat d'ESO a través del Grup Aula, sinó que, paral·lelament a això, va decidir aprofitar la seva estada a Noves Oportunitats per fer la formació d'Hosteleria: "No tinc paraules per descriure l'agraïment que sento cap a tots els professionals del FAR", s'emociona. "Vaig arribar-hi en un moment molt baix, en què em rebel·lava per tot, contestava, perdia els nervis amb molta facilitat... I ara surto amb l'ànim fantàstic i amb unes perspectives de futur que em motiven", assegura. I és que l'establiment on va fer les pràctiques, la cafeteria Chemex, ha decidit contractar-la a mitja jornada: "Hi estic súper bé, però per què enganyar-nos: el meu somni seria treballar amb el Nandu Jubany! He anat a tots els seus restaurants i és un referent majúscul, a casa meva!".

Per a aquesta jove de Sant Fruitós, "el FAR m'ha apoderat, m'ha ajudat a ser jo mateixa i a no deixar-me portar. La humanitat que té tothom és increïble, i la família que han aconseguit que creéssim amb tot el grup classe, ja serà de per vida", sospira.

El somni de la Maia és treballar amb Nandu Jubany Foto: AFT
El somni de la Maia és treballar amb Nandu Jubany Foto: AFT

 

Arxivat a