Detenen un manresà i la seva filla per estafa en la compra de 12 cotxes

Els dos individus pertanyien a una banda que havia adquirit fraudulentament vehicles per valor de 300.000 euros

Publicat el 17 de febrer de 2015 a les 19:20
Actualitzat el 17 de febrer de 2015 a les 19:22
La Guàrdia Civil ha detingut a un pare i la seva filla, tots dos veïns de Manresa, per la seva presumpta implicació en una xarxa delictiva implicada en una estafa de 300.000 euros a financeres mitjançant la compra de 12 vehicles. Els manresans detinguts són M.D.P, de 52 anys, i M.D.B. de 28 anys. A més a més també s'han detingut S.L.F.C. de 46 anys i veïna de Barcelona, J.M.M.A. de 32 anys i veí de los Molares (Sevilla) i J.M.A.R. de 42 anys i veí d'Utrera (Sevilla).

Els fets van començar el passat novembre quan agents de l'Àrea d'Investigació de la Guàrdia Civil de Ginés van tenir coneixement que a Sevilla s'havien realitzat 12 operacions de venda de vehicles nous per 5 persones en un termini relativament curt, am la particularitat que cap de les 5 persones no tenia permís de conduir.

Simultàniament la Tresoreria de la Seguretat Social confirmava a la Guàrdia Civil les sospites ja que segons les dades que facilitava cap de les 5 persones investigades no havia treballat ni havia estat donada d'alta a la Seguretat Social, en contra del que deia la documentació facilitada a les financeres per adquirir els vehicles.

Amb aquestes dades la Guàrdia Civil va començar a recopilar tota la informació relativa a les operacions sospitoses de compra de vehicles a través de financeres. Amb això es localitzen dues empreses que aportaven documentació sobre els compradors; una fusteria metàl·lica ubicada a Catalunya i una altra de serveis hotelers de Sevilla. Totes dues empreses són reals i es troben en situació deficitària.

Els investigadors comproven que totes dues empreses eren un instrument per a l'organització ja que donaven d'alta durant uns dies als compradors per evadir els mecanismes de control de frau de les financeres aparentant una imatge d'estabilitat laboral. Posteriorment la banda captava a persones d'origen sudamericà, en situació de precarietat econòmica, els induïen a sol·licitar la nacionalitat espanyola i els acompanyaven als concessionaris per a finançar la compra del vehicle.

Per realitzar l'operació disponien de documentació falsificada que era la que facilitaven a la financera: nòmines, declaracions de la renda, vides laborals,... A canvi d'exercir aquesta titularitat, aquestes persones rebien la promesa d'una compensació econòmica que gairebé mai no es feia efectiva.

Les compres dels vehicles es feien en vols des de Catalunya fins als concessionaris sevillans. Els signataris eren acompanyats per membres de la banda que recollien els vehicles que, fins i tot abans de sortir del concessionari ja fotografiaven per començar a gestionar la seva venda. Finalment tornaven cap a Catalunya conduint el mateix vehicle.

Amb aquest procediment, s'ha comprovat que l'organització havia comprat dotze vehicles valorats en 300.000 euros destinats al mercat internacional dels que se n'han pogut recuperar tres, i s'han evitat altres operacions irregulars al posar sobre avís a altres concessionaris i financeres que anaven a ser estafats.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.