Dos graons, en la discòrdia entre un home que va patir un vessament cerebral i els seus veïns

La comunitat de propietaris es nega a adaptar l'entrada a l'edifici tot i tenir un requeriment de la Generalitat instant-la a fer-ho

Publicat el 01 de març de 2024 a les 21:51
Fa més d'un any que la comunitat de propietaris del carrer Trieta, 25, de Manresa es nega a adaptar l'entrada al seu edifici per fer-la accessible a un dels seus veïns, un home de 38 anys que en fa deu va parir un vessament cerebral que li va afectar greument la mobilitat, l'equilibri i la vista, a banda de deixar-li altres seqüeles. De fet, té reconeguda una gran discapacitat i un grau 3 de dependència.

Entre el portal i la vorera hi ha dos graons que fan impossible que l'home tingui autonomia, "i que fins i tot baixant amb mi, li suposen moltes dificultats", explica la seva mare. "De fet, s'hi ha entrebancat tres vegades, i tot i que les caigudes no han estat greus, li ha quedat por de passar-hi", exposa. A la pràctica, l'home viu tancat. "Abans de la Covid feia natació, que li anava molt bé, però ara no es vol moure de casa".

Davant de la negativa unànime dels altres set propietaris -hi ha vuit pisos més els baixos comercials- a encarregar les obres per convertir els graons en una rampa, la mare de l'home va posar en coneixement del Departament de Drets Socials de la Generalitat la situació. El maig de l'any passat va respondre comunicant a la comunitat que havia d'adaptar l'entrada a la finca per a les persones amb mobilitat reduïda, i que si no ho feia, s'enfrontava a sancions que podien arribar als 30.000 euros.

Ha passat gairebé un any des de llavors, i el més calent és a l'aigüera. De manera que la dona, cansada de rebre negatives, ha posat el cas en mans d'un advocat que ho portarà al jutjat civil de Manresa.
 

"Que surti pel pàrquing"

L'afectada i el seu fill viuen a l'immoble des de fa dos anys. Abans de la seva arribada, segons l'informe del Departament, la comunitat va tractar el tema de la rampa, però els tècnics consultats van determinar que "era inviable" per la proximitat amb el pàrquing que hi ha al soterrani. No obstant això, una revisió posterior, a principis del 2023, realitzada per tècnics de la Cambra de la Propietat, corregia els seus antecedents i assegurava que es podia portar a terme fent perdre poca altura a la part final del pàrquing.

Entretant, els veïns deien a l'afectada que el seu fill podia sortir per l'aparcament, que té la porta al passatge Trieta, sense necessitat de tocar els graons de la porta. "Només falta que el meu fill hagi de sortir per la porta del darrere, creuant un aparcament per on entren i surten cotxes i que, a més, no és d'ús exclusiu dels propietaris de la finca i que, per tant, no tenen la potestat legal per decidir-hi", exposa la dona.

Les continues reclamacions de la dona ha comportat que en l'actualitat tots els veïns li facin "el buit". "No em parlen, em fan callar a les reunions de propietaris i a sobre he d'aguantar el seu rebuig per una reclamació, que l'administració ha reconegut que tinc tot el dret a fer-la", lamenta. Fins i tot es va arribar al punt que, quan li va tocar a ella ser presidenta de l'escala per torn rotatiu el 2023, val fer-li una "moció de censura" abans que se celebrés la primera reunió.

La comunitat ha demanat informes per fer les obres, "però estan infladíssims". L'afectada té un informe tècnic que valora els treballs d'adaptació de l'entrada en 19.700 euros amb IVA inclòs, menys de 900 euros per pis. Però és que a més, aquestes obres estan subvencionades en un 75% per Drets Socials. Entre els veïns hi ha "professionals tècnics, una professora de secundària, una funcionària, i persones jubilades amb pensió alta", de manera que entén que "no és per una qüestió de falta de diners".

[superfillagrantema]1722[/superfillagrantema]

Una mediadora municipal de baixa i sense substitut

L'afectada també ha posat el cas en coneixement de l'Ajuntament de Manresa. Però n'està "desencantada". Políticament "se m'han tret de sobre" i tècnicament "vaig tenir una primera reunió amb una mediadora", però després ha estat de baixa durant nou mesos "i no li han posat cap persona substituta", es lamenta. "Com pot estar l'Ajuntament sense cobrir una baixa de llarga durada en una funció on només té una persona treballadora?", es pregunta.

La regidora de Drets Socials, Mariona Homs, ha explicat que "el cas és competència del Departament i, en últim cas, dels jutjats". Tot i així, "s'ha buscat la mediació, però la primera vegada no va funcionar i ara ho estem tornant a intentar".

L'afectada ha portat aquesta falta de mediació a l'equip de la Síndica de Greuges, que, segons li han assegurat, en breu instarà l'Ajuntament a posar "tots els elements tècnics necessaris" a disposició de la dona i el seu fill per fer el seguiment de l'execució de les obres.

[naciomanresa]