
El programa SICAR cat de l'entitat Religioses Adoratrius ha estat reconegut amb el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2014, segons ha anunciat aquest dimarts al migdia Josep Maria Carrillo, president del FICNA, entitat organitzadora del Festival Internacional de Cinema Solidari (CLAM) i promotora d'aquest guardó.
Per primera vegada i per donar més rellevància al premi que enguany celebra la seva onzena edició, el jurat ha estat format per algunes de les entitats representatives del sector de la cooperació i l'activisme solidari com són Amnistia Internacional, Oxfam Intermon i Justícia i Pau que s'han afegit a l'Associació Aragauia amb el Bisbe Casaldàliga i el FICNA per determina el guanyador d'aquest reconeixment.
El jurat del premi –format per Josep Maria Carrillo (FICNA), Fina Farrés (Araguaia), Valentí Estalella (Aministia Internacional), Francesc Mateu (Oxfam-Intermon) i Eduard Ibáñez (Justícia i Pau), després de valorar diverses candidatures ha decidit atorgar el guardó a aquest programa "per denunciar i donar suport a dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual".
Entitat guanyadora
SICAR cat és la resposta institucional de l'entitat Religioses Adoratrius per recolzar a les dones relacionades amb entorns de prostitució i/o aquelles que han estat víctimes del tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.
Aquest programa neix l'any 2002 com a resposta a les demandes d'un col·lectiu emergent, a una realitat social particular i, a una forma de violència de gènere on es produeix una forta violació i vulneració dels Drets Humans de les dones víctimes del tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.
Per tant, SICAR cat ha optat per centrar la seva finalitat en combatre el tràfic de dones a través de la protecció dels Drets Humans de les víctimes i, de la denúncia d'aquesta forma actual d'esclavitud.
Entre les seves missions hi ha la d'atendre les necessitats bàsiques i de salut en condicions de seguretat de les dones víctimes del tràfic amb finalitats d'explotació sexual; promoure l'autonomia de las dones víctimes del tràfic amb finalitats d'explotació sexual a través de la prestació d'una atenció social, psicològica, jurídica i sociolaboral; i fer visible el fenomen del tràfic amb finalitats d'explotació sexual a través de la capacitació i la sensibilització d'agents socials i la societat en general i la participació en xarxes afins.
L'actor Eduard Fernàndez lliurarà el premi
Durant aquesta edició, la persona encarregada de lliurar el premi serà Eduard Fernàndez, un dels millors actors catalans i espanyols del moment (guanyador de dos premis Goya i protagonista de la sèrie de TV3 Descalç sobre la terra vermella, interpretant el bisbe Pere Casaldàliga).
Nascut el 1964. Ha combinat treballs a teatre, cinema i televisió i s'ha guanyat un reconeixement i popularitat creixents interpretant papers de perdedors (Smooking Room), antiherois (El método), personatges introvertits (Alatriste) o freds i amenaçadors (3 días).
Destaca en teatre el seu paper a Els Joglars durant quatre anys. També ha treballat amb La Fura dels Baus o Lluís Pasqual. Va guanyar el premi Goya al millor actor per "Faust 5.0" i com a millor actor de repartiment per "A la ciutat".
Darrerament, ha encarnat Pere Casaldàliga a la sèrie produïda per TV3, Descalç sobre la terra vermella, basada en la vida del bisbe català, en una interpretació que li ha valgut un premi FIPA d'Or al festival internacional de Biarritz. La mateixa sèrie ha estat guardonada com una les millors produccions al New York Festival Internacional TV & Film Awards.