El repte és «millorar la connectivitat amb un transport de qualitat»

Valentí Junyent ha fet el parlament de benvinguda als prop de 300 assistents que han seguit les conferències i els debats sobre el transport públic municipal

Publicat el 13 de març de 2013 a les 18:50
Benvinguda de l'alcalde als assistents a les jornades d'AMTU. Foto: AjM

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha donat la benvinguda aquest matí als prop de 300 assistents a la 9a Jornada AMTU de mobilitat, que se celebra avui al Teatre Kursaal. Valentí Junyent ha recordat en el seu parlament que Manresa va ser una de les ciutats constituents de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU), una organització que ha descrit com "un element clau per avançar en el diàleg comú, i esperem que aquesta jornada tingui una repercussió directa en el benestar dels nostres ciutadans". 
 
L'alcalde ha afirmat també que "millorar la nostra connectivitat i amb un transport sostenible i de qualitat és un dels grans reptes que tenim com a ciutat, per a reforçar i estimular el creixement econòmic i per donar-la a conèixer molt més a la resta del país". 
 
El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, ha assegurat durant la seva intervenció que "quan el transport públic respon a criteris de fiabilitat, freqüència, qualitat i hi ha una oferta competitiva és imparable, i resisteix millor la crisi que el vehicle privat". 
 
És per això, ha dit, que la Generalitat "manté el compromís en el seu finançament, tenint en compte que considerem el transport públic com una de les bases de l'estat del benestar. És necessari planificar el futur, i per fer-ho tenim les eines necessàries sobre la taula, tant pel que fa a infraestructures com a serveis, amb instruments com el Pla Director d'Infraestructures i el Pla de Transport de Viatgers, ambdós amb una temporalitat 2013-2020. També estem treballant en plans territorials de mobilitat per atendre les necessitats de tot el país". 
 
El president de l'AMTU i alcalde de Granollers ha reivindicat el paper del municipalisme en la presa de decisions que afecten al transport públic: "tot i la nova llei d'administracions locals que l'estat espanyol vol imposar, estem aquí per dir que els ajuntaments han de defensar el seu paper en tot el que fa referència al transport, sigui quina sigui la dimensió de la població. No hi podem renunciar i és bo que una entitats municipalista com l'AMTU, que té una llarga història de competències compartides amb l'administració i que sempre ha estat capaç de fer sentir la seva veu, mantingui aquesta musculatura democràtica". 
 
Per últim, Josep Anton Grau, el director general de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), ha presentat el que és el gran projecte de cara als propers anys, la T-Mobilitat que "comportarà la implantació d'un nou sistema tecnològic, tarifari i de gestió, amb la creació d'un bitllet sense contacte que permetrà que l'usuari es converteixi en client del transport, pagant en funció del seu consum. Hi haurà un únic títol de transport, en el que és una clara aposta per les smart-cities". La previsió és que la T-Mobilitat comenci a funcionar a partir del 2015, coexistint amb el sistema actual fins al 2017. 
 
Referència per als experts en mobilitat
Les jornades AMTU són una cita anual ineludible per a tots els qui treballen en aquest àmbit ja que esdevenen una oportunitat única per conèixer de primera mà bones pràctiques, novetats i experiències destacades de mobilitat a nivell nacional i internacional. 
 
La resta jornada s'ha dividit en dues sessions: la primera, sobre el cost del transport públic, amb les experiències de les ciutats de Hasselt (Bèlgica) i de Lausanne (Suïssa); i a la segona sessió s'ha tracta sobre el present i futur dels autobusos urbans, amb els exemples de l'autobús elèctric i els resultats del projecte European Bus System of the Future. Per últim, el Dit i Fet, amb 10 presentacions de format molt curt, 400 segons cada una, sobre temes diversos. Al final de la jornada s'ha celebrat un dinar amb tots els assistents.