«El viaje de Paula»: el llibre d'una manresana que aprofundeix en la cultura del consentiment

Laura Roqueta posa el seu coneixement i la seva experiència com a supervivent d'agressió sexual al servei de la ficció narrativa

La manresana Laura Roqueta, autora d'«El viaje de Paula»
La manresana Laura Roqueta, autora d'«El viaje de Paula» | Arxiu particular
26 de setembre de 2021, 18:18
Actualitzat: 18:28h
La manresana resident a Viena, Laura Roqueta ha publicat El viaje de Paula, un llibre que explica la historia d'una dona que parla per primera vegada sobre l'agressió sexual que va patir a la seva adolescència i els reptes que es trobarà en el seu camí de recuperació. Un llibre que aprofundeix en la cultura del consentiment.

És un llibre de narrativa ficcionada però que introdueix molts conceptes d'assaig. L'objectiu és introduir d'una forma comprensible conceptes "com el consentiment, les conseqüències del trauma, el perquè la societat tendeix a culpabiltzar les víctimes d'agressions, els estereotips i falses creences que seguim arrossegant com a societat entorn dels agressors, les víctimes i els motius de la violència sexual, i com de perjudicials poden ser per a les persones que han patit una agressió", segons explica l'autora.

No obstant, el fet de que la pròpia Roqueta sigui supervivent d'agressió sexual, l'ha permès poder "donar profunditat als sentiments, pors i pensaments de la Paula al llarg del seu camí". "Així que es podria dir que també hi ha part del meu viatge en el viatge de la Paula", exposa. 

Què aporta el llibre?
Encara està molt estesa la creença que la víctima d'una agressió sexual "alguna cosa ha fet que no hauria d'haver fet" o "ho podria haver evitat d'alguna manera", exposa Roqueta. Ens trobem en una societat "on les supervivents que decideixen denunciar s'enfronten a una doble victimització i a un procés injust i revictimitzant que pot allargar-se durant anys".

Són persones que no només han patit un delicte "que pot ser traumatitzant i afectar profundament el seu benestar físic i psicològic", sinó que a més s'han d'enfrontar a una societat que "tendeix a culpabilitzar-les i responsabilitzar-les d'una manera o altra de l'agressió que han patit".

El viaje de Paula, segons paraules de la seva autora, busca la "comprensió" cap a les víctimes, i que ajudi a "començar a trencar tabús i parlar sobre violència sexual, consentiment, estereotips de gènere, escoltar les supervivents d'agressions, creure-les i recolzar-les".

La cultura del consentiment
La cultura del consentiment es basa en l'acció de demanar consentiment i respectar qualsevol resposta que es rebi. Es basa en el principi que cada individu té autonomia corporal i manté que els límits s'han de respectar incondicionalment

A El viaje de Paula es parla sobre consentiment en les relacions sexuals, "però tenim l'oportunitat de practicar el consentiment en les nostres interaccions socials", assenyala l'autora. "Com més comuniquem els nostres desitjos i límits, més natural es converteix i menys ens costarà detectar i respectar els dels demés. En els fons es tracta de construir i cultivar relacions sanes i segures entre persones", conclou Roqueta. 

Qui és Laura Roqueta
Nascuda a Barcelona el 1991 i crescuda a Manresa, Laura Roqueta és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Direcció de Relacions Institucionals, Esdeveniments i Protocol per la Universitat Ramon Llull.

Viu a Viena des de fa gairebé 4 anys i fa poc de 3 mesos que ha deixat la seva feina de marketing manager a una multinacional per fer un gir a la seva carrera professional i buscar una via per dedicar-se a la prevenció de la violència sexual i a la difusió de la cultura del consentiment.