Àngel Parés, Jordi Pujol i Toni Francitorra van ser els tres insubmisos bagencs que van acabar a la presó per negar-se a fer el Servei Militar Obligatori. Amb la voluntat de recordar el seu pas per la presó i per homenatjar el Moviment Antimilitarista del Bages, l'Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa ha decidit editar un curt-documental amb el testimoni dels tres desertors.
[nointext]
Sota el títol 30 anys dels empresonaments per insubmissió al Bages, l'audiovisual, que té una durada de disset minuts i que es pot veure a través del canal de Youtube de l'Arxiu, fa un repàs de les vivències dels protagonistes alhora que retrata la Manresa insubmisa dels anys 80 i 90 de la mà de Toni Casserres, històric militant de l'Esquerra Independentista i un dels impulsors del Moviment Antimilitarista a la comarca.
[intext1]
El fet que el vídeo hagi sortit a la llum ara no és casual. La publicació coincideix amb els vint anys de l'aprovació del decret-llei que va permetre abolir el Servei Militar Obligatori a l'Estat espanyol. El Bages va ser una de les comarques més actives en el marc d'un dels moviments de desobediència civil antimilitarista més ampli i reeixit de l'Europa de finals del segle XX.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=B3mkoA5tIfU[/youtube]
L'Arxiu: el nou espai que aglutina la història de l'Esquerra Independentista a la ciutat
A banda de la vessant commemorativa, el curt també pretén ser una carta de presentació de l'Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa. Aquest nou espai, que s'inaugura a la ciutat i que es troba a l'edifici del Batzac (plaça Gispert, 4), té com a objectiu recuperar i reivindicar la memòria dels moviments socials i de l'Esquerra Independentista a la capital bagenca, amb una gran presència històrica.
[intext2]
En aquest sentit, la tasca que durà a terme serà, d'una banda, recopilar tot aquell material relacionat amb els col·lectius en qüestió (cartells, octavetes, samarretes, retalls de premsa, arxius digitals, fotografies...), i de l'altra, visibilitzar el moviment a través d'actes commemoratius en diversos formats (exposicions, edició de documentals, xerrades...).
Tothom que vulgui seguir l'actualitat de l'Arxiu ho pot fer seguint el seu perfil d'Instagram i de Twitter (@arxiueimanresa). Així mateix, també disposa d'un correu electrònic per a totes aquelles persones que s'hi vulguin posar en contacte: adeimanresa@gmail.com.
Els insubmisos bagencs empresonats, protagonistes d'un documental que recorda el Moviment Antimilitarista
Editat pel recent creat Arxiu Documental de l'Esquerra Independentista de Manresa, el vídeo ha sortit a la llum coincidint amb el 20è aniversari de l'aprovació del decret-llei d'abolició del Servei Militar Obligatori
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 04 de març de 2021 a les 22:45
Actualitzat el 04 de març de 2021 a les 22:59
Et pot interessar
-
Societat El COAC cedeix a Plataforma per la Llengua l'ús de la sala de reunions de la Casa Lluvià
-
Societat L'Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns la reurbanització del carrer Santa Maria
-
Societat L'Ajuntament de Manresa i la Federació de barris renoven el conveni del Pla de Desenvolupament Comunitari
-
Societat Obertes les inscripcions a la 18a edició del campus d'estiu Vitamina de Sant Fruitós