Els sis Mossos condemnats per l'agressió racista al Bages continuen en el cos

La Direcció General de la Policia diu que està esperant la notificació de la sentència, però la CUP entén que l'Audiència Provincial la va comunicar en el mateix moment d'emetre-la

L'Audiència de Barcelona, en una imatge d'arxiu
L'Audiència de Barcelona, en una imatge d'arxiu | Europapress
11 de gener de 2024, 12:30
Actualitzat: 16:33h
La plataforma SOS Racisme ha emès un comunicat on denuncia que els sis agents dels Mossos d'Esquadra confessos i condemnats per una agressió racista contra un home negre de 20 anys a Sant Feliu Sasserra, l'any 2019, continuen treballant en el cos malgrat que tant el Departament d'Interior com el propi conseller Joan Ignasi Elena van anunciar de seguida la seva expulsió de la policia catalana. La plataforma recorda que, en realitat, la seva expulsió és una obligació segons el decret de Funció Pública que estipula que "la inhabilitació de manera absoluta o especial porta aparellada l'expulsió del cos".

La Direcció General de la Policia ha confirmat a Nació que els sis agents encara no han estat expulsats del cos perquè encara no han rebut oficialment la notificació de la sentència per part de l'Audiència Provincial de Barcelona. Quan arribi, procedirà al "seu immediat compliment i tancarà definitivament els expedients disciplinaris que el seu dia es van incoar amb l'expulsió dels agents del cos".

Per a SOS Racisme aquest fet denota l'"incompliment del compromís i la falta de voluntat política" per a fer efectius els mecanismes previstos en la legislació per a "protegir la població no blanca del racisme policial i institucional".

SOS Racisme considera "molt greu" que funcionaris públics que han reconegut la seva culpabilitat en un delicte d'agressió motivat per racisme, i que han estat condemnats per això en una sentència ferma, continuïn exercint les seves funcions "amb l'ajuda d'un corporativisme que es desplega des del primer moment". En aquest cas, continua "aquesta és una més de les múltiples traves, deixadesa i retards que s'han anat posant per a protegir, mantenir i encobrir als policies, revulnerabilitzant la dignitat de la persona víctima i deixant desprotegides també a totes les altres persones amb les quals aquests agents poguessin intervenir".
 

Un llarg camí

Els fets, que van succeir a Sant Feliu Sasserra el gener de 2019, es van poder provar gràcies a una gravació que va fer el jove agredit. En ella es pot escoltar com els acusats, amb una clara motivació racista, li infligeixen càstig físic i psíquic amb ànim d'intimidar-ho, vexar-ho i danyar la seva integritat moral.

En un primer moment, els superiors policials van afirmar no reconèixer les veus dels agressors. Finalment, després que la víctima optés per exposar-se i fer el cas públic com a part de la seva reparació i cerca de justícia, dos sergents i un sotsinspector van rectificar i sí que les van reconèixer.

Segons denuncia la plataforma "un altre exemple dels obstacles posats a la recerca", va ser la sol·licitud de fer la roda de reconeixement demanada per l'acusació amb la cara dels acusats tapada amb passamuntanyes.

Durant el judici, els agents van reconèixer els fets i van pactar amb la Fiscalia i l'acusació particular una rebaixa de la pensa a 1 any de presó i 80.000 d'indemnització.
 

La CUP pregunta al Parlament

Arrel d'aquesta informació, el grup parlamentari de la CUP ha entrat una bateria de preguntes a la Mesa del Parlament perquè entén que amb la comunicació a les parts de la sentència, la Direcció General de la Policia ja s'ha de donar per assabentada i que, per tant, ja hauria d'haver aplicat l'expulsió dels sis agents.

Per aquest motiu, els anticapitalistes han preguntat a la Mesa com és que no s'han iniciat els tràmits corresponents a aquestes expulsions, i quina és la seva intenció amb la "dilació" innecessària d'aquestes mesures. La CUP també pregunta si s'han pres mesures cautelars cap als agents, i quines tasques desenvolupen en el cos actualment.