Endesa talla l'electricitat a una botiga per negar-se a instal·lar el comptador intel·ligent

L'empresa es defensa al·legant que "nosaltres només ens limitem a complir la llei"

Isabel Canudas dins de la seva botiga, La Magrana
Isabel Canudas dins de la seva botiga, La Magrana | AFT
20 de març de 2018, 12:35
Actualitzat: 15:11h
Feia dos anys que tècnics de la companyia Endesa passaven per la seva botiga amb la intenció de canviar-li el comptador de tota la vida per un d'elèctric intel·ligent. I la resposta de l'Isabel Canudas, propietària de La Magrana (una botiga de productes naturals situada al carrer Major de Manresa), era sempre negativa.

Ara, però, s'acosta la data màxima que el govern d'Espanya va establir perquè tots els comptadors de la llum d'àmbit domèstic fossin substituïts per uns equips moderns de telegestió. Seguint amb les directrius marcades per la Comissió Europea, l'Estat va dictar que abans del 31 de desembre d'aquest any, tots s'han d'haver canviat.

El novembre de l'any passat, Canudas va rebre un burofax d'Endesa en el qual se l'informava que tenia 60 dies per canviar el comptador. Si no ho feia, li tallarien la llum. "Jo els vaig respondre dient-los que em negava al canvi, argumentant que, a banda dels efectes nocius per a la salut que poden presentar les radiacions dels nous aparells, no s'estava respectant la lliure competència", explica la comerciant.

En comptes de rebre una resposta per part de la companyia, Canudas, fa tres setmanes, va rebre la visita d'un treballador de l'empresa S. Gol S.L., vinculada a Endesa, "i em va dir que venia a canviar-me el comptador", explica. Amb la mateixa actitud de rebuig, va demanar que no se li toqués res, que ella no volia el nou aparell i que la companyia elèctrica ja n'estava al corrent. "El tècnic va marxar i em va dir que ja tornaria, però la meva sorpresa va ser que dimarts passat, quan estava apujant la persiana de la botiga, em vaig trobar un paper que deia Aviso de corte realizado. Efectivament, no tenia ni llum ni electricitat", explana l'afectada.

Astorada per la situació, Canudas va trucar al telèfon d'Atenció Ciutadana de Manresa "perquè sabia que l'Ajuntament havia aprovat, durant el ple del novembre passat, una moció conjunta per instar la Generalitat a suspendre temporalment el desplegament de la instal·lació dels nous comptadors", diu, tot afegint que "la seva resposta va ser que truqués al 012 o a l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor". Va optar per la segona opció, "i encara em vaig decebre més", s'exclama, perquè "resulta que em van dir que no hi podien fer res perquè Endesa està avalada per un Reial Decret". "Ens deixen indefensos, als usuaris", lamenta.

"Vull que la gent sàpiga que té dret a defensar-se"

Amb la voluntat de trobar sinergies i suport d'altres empreses o persones que estiguessin passant per una situació semblant a la seva, Canudas va posar-se en contacte amb la plataforma d'àmbit català Stop Comptadors (que té el suport de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya) i amb la Plataforma Estatal Contra la Contaminació Electromagnètica (PECCEM), dos ens sensibles a la problemàtica. Així mateix, també està en contacte amb alguns advocats, que l'assessoren legalment.

"Nosaltres ens hem plantat perquè el que està passant és injust i abusiu", exclama la manresana, tot afegint que "s'han fet unes lleis a mida en connivència amb els polítics de torn". En aquest sentit, exposa que "ens agradaria que la gent veiés que es pot fer resistència i que Endesa i l'Estat no tenen dret a fer el que fan". "Potser és una lluita de David contra Goliat, però com a mínim, la gent sabrà que té dret a defensar-se", diu.

Justament ahir, dilluns 19 de març, Isabel Canudas va anar a presentar una instància a l'Ajuntament de Manresa amb la denúncia que ja va fer a Mossos d'Esquadra amb la voluntat "d'interpel·lar els membres del govern municipal perquè s'organitzin amb els altres ajuntaments que també han signat els acords de paralització de la instal·lació dels comptadors, i, així, vetllin pels drets dels seus conciutadans", comenta.

La salut, la lliure competència i la protecció de dades, en perill

Tal com ja va explicar NacióManresaquan l'Ajuntament de la ciutat va aprovar la moció durant el ple de novembre, la lliure competència és inexistent en aquest camp empresarial. "Endesa impedeix que en la seva xarxa de distribució s'hi instal·lin comptadors telegestionables no fabricats per Enel, empresa pública italiana propietària de la mateixa companyia", diu Canudas. Aquestes restriccions, de fet, estan prohibides en els articles 101 i 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i priven a 13 milions de persones de Catalunya, Andalusia, Aragó, Extremadura, les Balears i les Canàries a exercir el seu dret a comprar o llogar el comptador en un mercat de lliure competència.

Un altre dels aspectes que també preocupa a la comerciant és l'amenaça que suposen els nous comptadors intel·ligents per a la privacitat dels ciutadans. Amb aquests aparells, diu, "Endesa sap quan hi ets, quan no hi ets, quins pics de consum fas... i això és informació sensible que ells poden manipular al seu favor i amb total desprotecció de l'usuari final".

Finalment, Canudas es mostra preocupada pels efectes adversos que els nous comptadors poden tenir per a la salut i, sobretot, "per aquells col·lectius més sensibles a les radiofreqüències". "Endesa diu que ja ha fet estudis que proven que els aparells no són nocius, però la realitat és que nombroses publicacions científiques demostren que sí que suposen una amenaça per a la població: augment del risc de càncer, mutacions genètiques, trastorns neurològics i moltes altres patologies greus", conclou.

"A Endesa només ens limitem a complir la llei"

Des de l'empresa Endesa s'han volgut matisar i, en algunes ocasions, rebatre els arguments de Canudas. En aquest sentit la companyia declara que "no hi ha cap estudi que digui que els comptadors són nocius per a la salut de la ciutadania".

D'altra banda, han explicat en aquest diari que "el canvi de comptadors no és una iniciativa nostra ni de cap companyia elèctrica que operi a l'Estat espanyol", sinó que "és una ordre ministerial de fa un grapat d'anys que hem de complir tant sí o sí, ens agradi o no". La voluntat ciutadana, doncs, "no existeix", exposen, tot recalcant que "totes aquestes queixes, en tot cas, haurien d'anar dirigides al Ministeri d'Energia i no a Endesa, que es limita, purament, a complir la llei".

Defugint l'afirmació que Endesa monopolitza el sector de la distribució elèctrica, la companyia al·lega que en el cas de Catalunya "hi operen 30 companyies diferents", tot i que assumeixen que és cert que ella n'és "la majoritària".