Es presenten els 40 anys d'història de la Transéquia en un llibre, sense la Jove Cambra

L'historiador Francesc Comas signa una obra editada per Zenobita per encàrrec de la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia

Publicat el 17 de febrer de 2024 a les 20:44
El Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa ha acollit aquest dissabte la presentació del llibre Transéquia. On l'aigua és camí i salut. 40 anys d'història (Zenobita) escrit per l'historiador Francesc Comas i promogut per la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia, actual organitzadora de la jornada.

L'acte ha comptat amb el vicepresident de la Fundació, l'Antoni Ventura, l'alcaldessa accidental, Mariona Homs, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Tània Infante, a més d'altres regidors i diverses personalitats que han tingut responsabilitats al llarg d'aquests 40 anys d'història. Ha sorprès, però, l'absència total de representants de l'extinta Jove Cambra, que va crear la Transéquia i la va organitzar durant els seus primers 28 anys de forma voluntària de la primera a l'última persona, sense internet ni telefonia mòbil, i que van ser els que la van fer créixer fins als més de 5.000 participants.

En la seva intervenció, Francesc Comas ha situat la Transéquia en el seu context històric i ha explicat els seus orígens i les claus del seu èxit. També ha traslladat els oients al dia a dia de l'organització a partir de les múltiples anècdotes que s'han viscut al llarg d'aquests 40 anys. Tant ell com Antoni Ventura i Tània Infante, han tingut un recordatori cap a Josep Alabern, mort fa poques setmanes, com una de les persones que va lligar la trajectòria d'aquest certamen que uneix patrimoni, esport i salut.

El llibre es podrà adquirir el mateix dia de la Transéquia, el 3 de març, al Parc de l'Agulla, al Museu de l'Aigua i el Tèxtil, i també a les llibreries dels pobles per on passa la Séquia. El preu de la publicació és de 15 euros.

[superfillagrantema]1722[/superfillagrantema]

Sinopsi del llibre

Aquesta obra recull la història de la creació i organització de la Transéquia, un esdeveniment que va tenir lloc per primera vegada l'any 1985 a Manresa. El pròleg, escrit per Joan Sebastià Rodó i Rodà, explica com va sorgir la idea de fer l'itinerari, aquell any que l'entitat Jove Cambra de Manresa era l'encarregada d'organitzar la Festa de la Llum, i com es va materialitzar en un esdeveniment real.

La Transéquia va ser concebuda com una caminada a peu, a cavall o amb bicicleta, per recórrer el canal de la Séquia des de tres punts de sortida: Balsareny, Sallent i Santpedor, amb distàncies adequades per a tots els participants. L'esdeveniment va tenir una bona acollida, amb la participació de 400 persones en la seva primera edició, diversos municipis, entitats i patrocinadors, i s'ha repetit al llarg de les darreres quatre dècades.

A través dels setze capítols del llibre, el lector podrà aprofundir en aspectes organitzatius, geogràfics i anecdòtics, coneixerà els patrocinadors i els pobles per on passa la ruta, i descobrirà curiositats, anècdotes i testimonis.

[naciomanresa]