Les excavacions arqueològiques al solar que fa colze entre els carrers Codinella i Galceran Andreu, i que formen part de les obres prèvies de la futura Delegació del Govern a la Catalunya Central, han destapat soroll -restes arqueològiques fora de context- del passat iber de Manresa, segons ha mostrat el responsable d'Arqueòlegs.cat Jordi Morera. Es tracta de restes de ceràmica esmicolada que data d'aproximadament el segle II abans de Crist, i que ha estat trobada barrejada amb elements més moderns en construccions posteriors a la mateixa finca.
L'equip ha treballat, per ara, en una mica més d'una tercera part de la finca, però no ha trobat elements de rellevància arqueològica. "S'inventarien, però no cal conserver-los, si més no en el que s'ha treballat fins ara", ha explicat Morera. Això es deu a que el Puigcardener té base de roca i les construccions successives que s'han fet al llarg de la història han anat eliminant les restes anteriors que no requerien de fonaments propis.
El que sí que han descobert els treballs arqueològics, a falta de l'anàlisi final del total de superfície, és que a l'Edat Mitjana, a partir del segle XII i XIII, la finca estava dividida en tres naus "productives" on possiblement, inicialment, es feien treballs amb el cuir que es treballava al Torrent del Mirable, a l'actual Via Sant Ignasi. Foradat a la roca s'ha trobat un forn i tines que s'haurien de fer servir per aquests treballs. i restes del que semblaria la roda d'un molí. Tot i així, en un altre punt també s'està treballant en el descobriment d'una altra tina, que seria per a vi, possiblement més moderna.
Posteriorment, els tres espais es van reconstruir dues vegades més des de la roca, sense deixar vestigis anteriors, fins que, finalment, i ja en època contemporània, se li va donar l'últim ús residencial que és el que va perdurar fins als edificis que es van enderrocar per iniciar la construcció de la Delegació del Govern.
A banda dels sorolls d'èpoques molt pretèrites, els treballs també han permès la recuperació d'una vintena de monedes de diferents segles, que estan pendents de netejar, restaurar i catalogar i que arribarien fins al segle XVIII.
Feina arqueològica fins al juliol
Les excavacions arqueològiques al solar del carrer Codinella amb carrer Galceran Andreu s'allargaran fins al mes de juliol, "això sempre que tot continuï com fins ara i no es trobin unes restes de rellevància", ha advertit Roger Eloy, tècnic de la Gerència de Projectes i Obres d'Edificació d'Infraestructures.cat. A partir d'aquí, s'obrirà el procés d'adjudicació de la segona fase de les obres. "Amb aquests càlculs, l'obra tindrà empresa adjudicatària a finals d'any", ha explicat Eloy, "sempre que no hi hagin elements que ho demorin entremig, repeteixo".