Experts de l'ONU acusen la manresana Inshuti de finançar un grup armat rwandès

L'acusació arriba després que l'ONG donés suport a la querella presentada a l'Audiència Nacional que ha servit per processar 40 militars rwandesos

Publicat el 25 de novembre de 2009 a les 20:13
Camp de refugiats rwandesos a l'est de Congo l'any 1994
Un grup d'experts de Nacions Unides ha denunciat que diverses Organitzacions no governamentals, entre les que hi ha la manresana Inshuti, estarien finançant un grup armat ruandès que fa 13 anys es manté refugiat en el Congo quan s’hi van establir després de les matances entre hutus i tutsis que van provocar 800.000 morts l’any 94.

L’informe demolidor que ha rebut l’ONU, elaborat per un grup d’experts del més alt nivell, denuncia que els rebels del clan hutu que operen a l’est del Congo continuen encara rebent armes i reclutant soldats, després que alguns participessin en el genocidi ruandès de 1994. El control del tràfic il·legal de minerals i les donacions d’ONG estrangeres són les seves dues principals fonts de finançament.

En el control del tràfic de minerals també hi estan implicats membres de l’exèrcit congolès i milícies tutsis que lluiten contra els guerrillers hutus. Tots plegats, rebels, milicians i soldats, es beneficies d’aquest tràfic il·legal destinat principalment a compradors d’Europa i dels Emirats Àrabs.

En les donacions d’ONG estrangeres, segons l’informe dels experts de l’ONU, hi podrien estar implicades diverses associacions, entre les que hi hauria la manresana Inshuti, que ha rebut subvencions de l’Ajuntament de Manresa per a diversos projectes relacionats principalment amb l’educació. Entre les ONG denunciades pels experts de les Nacions Unides també hi hauria la mallorquina S’Olivar.

Joan Casòliva, president de l’ONG Inshuti, nega qualsevol implicació amb els rebels i atribueix aquesta denúncia al fet que l’organització que presideix va donar suport a la querella presentada a l’Audiència Nacional que ha servit per processar 40 militars rwandesos del clan tutsi acusats de genocidi i crims contra la humanitat. Aquest procés es va instruir, entre d'altres, per l'assassinat de Flors Sirera. El fet que la mallorquina S'Olivar també hagi donat suport a aquesta querella reforça aquest argument. Joan Casòliva es desplaça un cop l’any, coincidint amb l’estiu, al Congo.

L’Ajuntament de Manresa avala la trajectòria d’Inshuti en el moviment solidari manresà
A mitja tarda l’Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat en que referma que l’entitat Inshuti, que pertany al Consell Municipal de Solidaritat des de la seva creació, ha combinat "a la tasca de difusió dels valors de la justícia i la pau, la realització de projectes a la zona dels Grans Llacs per tal de millorar la precària situació de les persones que va patir el conflicte armat".

En tres projectes que l’ONG ha portat terme entre 2006 i 2007 a la zona, l’ajuntament hi ha col·laborat amb subvencions que sumen 27.894 euros sempre seguint els criteris estàndards per aquestes ocasions, o sigui, l’atenció per igual al necessitat sense distinció de cap tipus, la priorització de grups de risc i la promoció de la formació entre les persones i les entitats del sud per millorar la capacitat per trobar respostes a les seves problemàtiques.

L’any 2006, l’Ajuntament de Manresa va subvencionar el projecte AHADI de cursos de pau per a refugiats a Burundi. Els cursos, que s’organitzaven conjuntament amb una entitat local, s’impartien a 100 joves que finalitzada la formació es comprometien a impartir a altres joves dels camps. Aquest projecte va rebre una subvenció de 10.478 euros i es va justificar en el seu moment.

L’any 2007, l’Ajuntament de Manresa va tornar a col·laborar amb Inshuti per unes beques per a estudiants de secundària de Ruli (Rwanda) i el programa es va dur a terme conjuntament amb les Germanes Dominiques d’aquella població. En aquest projecte l’ajuntament hi va col·laborar amb 6.750 euros.

Una altra acció que es va dur a terme el mateix any a Tanzània per tal de construir un equipament per a l’atenció d’infants en risc, amb especial atenció pels nens i nenes amb discapacitats mentals, va ser el darrer projecte en que l’Ajuntament de Manresa va col·laborar en les accions que l’ONG Inshuti ha dut a terme en territori africà. En aquesta ocasió, la subvenció va ser de 10.666 euros. En totes tres accions, segons el comunicat del consistori, els imports es van justificar adequadament per part de l’ONG.

Enllaços d'interès
- Web de Inshuti
- Viquipèdia: Rwanda
- Viquipèdia: Genocidi de Rwanda
- Article sobre el genocidi de Rwanda, per Jesús Sordo (castellà)
- Viquipèdia: Hutu
- Wikipedia: Tutsi (anglès)
- Viquipèdia: Camp de refugiats