La doctora Anna Fontquerni, nova cap territorial del SEM a la Catalunya Central

El Servei d'Emergències Mèdiques realitza entre 150 i 200 actuacions diàries a les comarques centrals

Publicat el 16 de desembre de 2010 a les 17:13

La nova cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Anna Fontquerni. Foto: Laura Busquets / ACN

La doctora Anna Fontquerni ha pres el relleu al doctor Josep M. Soto com a cap territorial del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) de la Catalunya Central. El Departament de Salut de la Generalitat juntament amb la Regió Sanitària de la Catalunya Central han presentat Fontquerni dins el marc de la Jornada d'Emergències Mèdiques a la Regió Sanitària de la Catalunya Central organitzada aquest dijous a l'Hospital General de Vic. Durant la seva intervenció, Fontquerni ha defensat l'aposta del SEM pel territori. "El doctor Soto m'ha deixat el llistó molt alt, però els equips humans dels que disposem estan molt ben preparats", ha dit. El SEM a la Catalunya Central duu a terme entre 150 i 200 actuacions diàries.

Fontquerni, fins ara responsable de la base SEM a Osona a l'Hospital General de Vic, també ha assenyalat que cal una tasca "coordinada entre tots aquells que treballem en l'àmbit de la salut", ja sigui amb el cos de Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat o Protecció Civil. I ha reiterat que ni el SEM, ni qualsevol altre organisme, pot actuar de forma aïllada.

A banda d'agafar el relleu de Soto en el càrrec, Fontquerni agafarà també el relleu pel que fa als reptes marcats pel seu predecessor al 2009. L'antic cap territorial del SEM a la Catalunya Central va creure "fermament" en la descentralització del servei i, per tant, Fontquerni seguirà amb l'aposta per a la territorialització.

D'aquesta manera, tot i que la seu física és a Manresa, la nova cap ha assenyalat que recorrerà tota la Catalunya Central "de manera activa". Fontquerni ha destacat que gràcies a l'acció iniciada al 2009 s'ha aconseguit una "equitat territorial".

La nova cap territorial ha explicat que el SEM es dedica a atendre serveis primaris, tant de tipus mèdic com de pacients traumàtics en situacions d'urgència i emergència prehospitalària. A més, el SEM ha desenvolupat codis d'actuació davant els ictus i els infarts i també hi ha un darrer codi, en fase de desenvolupament, sobre actuacions en politrauma.

Aquests codis són "importants" perquè es tracta de procediments sanitaris interdisciplinaris que pretenen fer una detecció ràpida de la malaltia, el temps, la dependència i en base al protocol, efectuar una actuació ràpida i coordinada per oferir una atenció immediata.

D'altra banda, el SEM també atén serveis secundaris entesos com aquells on el pacient ja es troba en un centre sanitari o pacients crítics que necessiten una atenció especial. Fontquerni ha destacat que els pacients traumàtics han disminuït en els darrers temps.

El SEM a la Catalunya Central en xifres
Pel que fa als recursos mòbils, la Catalunya Central disposa de cinc unitats de "Suport Vital Avançat" -formats per un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari  i 29 unitats de "Suport Vital Bàsic" -formats per dos tècnics de transport sanitari.

Fontquerni ha assenyalat que el SEM "no només són ambulàncies", sinó que també compta amb quatre mitjans aeris, el servei Sanitat Respon i a més desenvolupa serveis preventius amb pacients. En total, el SEM efectua 60.000 actuacions anuals entre situacions d'urgència i emergència prehospitalària així com informació i consell sanitari.