La sala d'actes de Sant Joan de Déu s'estrena amb un curs sobre MPOC

Publicat el 24 d’octubre de 2013 a les 17:38
Curs de MPOC a la sala d'actes de Sant Joan de Déu. Foto: Althaia

Aquest dijous, 24 d'octubre, s'ha celebrat el primer esdeveniment a la nova Sala d'Actes de l'Hospital Sant Joan de Déu. Ha estat la segona edició del Curs d'Actualització en MPOC organitzat pel Servei de Pneumologia de la Fundació Althaia i el Grup de Respiratori del Bages, Berguedà i Solsonès. Hi han pres part 110 professionals de diferents recursos assistencials del territori involucrats en el tractament dels pacients amb la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), especialment de l'àmbit de l'atenció primària i sociosanitària. De fet, l'atenció primària té un paper fonamental en la prevenció, detecció i control d'aquesta malaltia que és molt prevalent, afecta un 10% de la població, però que està infradiagnosticada. Segons els experts, hi ha un 73% dels casos que no es diagnostiquen.
 
La primera edició d'aquest curs, feta el 2010, va ser el punt de partida en l'elaboració d'un acurada tasca per millorar l'atenció de les persones afectades per la MPOC deguda, en el 90% dels casos, al tabac. Des de fa dos anys, el Grup de Respiratori del Bages, Berguedà i Solsonès treballa de forma estructurada en la formació dels professionals referents en respiratori dels CAP en tres àrees -MPOC, asma i son- i en millorar l'atenció sanitària de la MPOC al territori.
 
Fruit d'aquest treball, també s'han elaborat documents consensuats de formació, de circuits de derivació i de gestió per millorar l'assistència a les persones amb MPOC, asma o de la síndrome d'apnea-hipoapnea durant el son (SAHS). Per desenvolupar aquesta tasca, el Grup de Respiratori compta amb el suport de les institucions sanitàries responsables del recursos implicats en l'atenció d'aquests malalts en el territori. Paral·lelament, i seguint el Pla de Salut 2011-2015, el CatSalut ha liderat l'elaboració de la Ruta assistencial de la MPOC al Bages, Berguedà i Solsonès que potencia la bona pràctica clínica i facilita l'acord entre els professionals implicats en el maneig transversal dels pacients durant totes les fases de la seva malaltia.
 
Totes aquestes novetats i altres, especialment relacionades amb noves guies de pràctica clínica de l'MPOC, s'han abordat durant el curs a través de dues taules de ponències i de 3 tallers pràctics.