
L'absentisme laboral és un problema greu per les empreses, més en temps on la competitivitat es converteix en el factor clau per posicionar-se en el mercat. Per això, s'ha de prendre consciencia i buscar solucions, no només per part de l'empresari sinó també per part del propi treballador. Aquesta és una de les principals conclusions que s'extreuen de la jornada sobre "Com millorar la gestió de l'absentisme" que Mútua Intercomarcal i la Cambra ce Comerç de Manresa han ofert als responsables de recursos humans de les empreses del Bages.
Després de la benvinguda i l'agraïment als assistents per part de Pere Casals, President de la Cambra de Comerç, la primera intervenció ha anat a càrrec de Ramon Roset, Director de la Sucursal de Manresa de Mútua Intercomarcal. Roset ha estat molt clar: el Bages té un problema amb les xifres d'absentisme. En dades de la Generalitat de Catalunya de 2011, la regió de la Catalunya Central se situa en una incidència acumulada d'Incapacitat Temporal (IT) del 35%, mentre que la mitjana catalana no arriba al 30%. Tampoc són millors les xifres en quant a durada i dies d'IT, que a la Catalunya Central se situen en un 14,4%, amb un increment del 7,9% respecte a l'any anterior.
Les dades de la pròpia Mútua Intercomarcal apunten en la mateixa línea: el percentatge d'incidència d'IT al 2012 al Bages va ser del 34,7%, mentre que la mitjana nacional se situava al 24,1%. Això suposa un cost de més de 21 milions d'euros, als que se li han de sumar més de 5,7 milions per accidents laborals (AT). En total, l'absentisme laboral suposa un cost superior als 27 milions d'euros a les empreses del Bages. O dit en altres paraules, l'absentisme té un cost anual de 600 euros per treballador assegurat.
Per la seva banda, Gonzalo Márquez, Director de l'Àrea Jurídica, ha fet un repàs a la progressió de la legislació en matèria d'absentisme, destacant les novetats introduïdes en la darrera reforma laboral que donen eines a l'empresa per exercir un major control sobre aquesta problemàtica. Ramona Xarpell, Responsable del Sistema de Gestió de la Qualitat, Formació i Prevenció Interna de Prevint, ha enfocat la seva intervenció, en canvi, en la importància de la prevenció per reduir les xifres d'absentisme. Una prevenció no només enfocada als possibles accidents laborals, sinó també a la part psicosocial i d'organització de la feina.
En aquesta línea més enfocada a la part emocional de la relació treballador i empresa també ha insistit Joan Monforte, Director de l'Àrea de Gestió i Desenvolupament de Persones de Mútua Intercomarcal. "L'absentisme no és només cosa del treballador", apunta Monfote, qui assegura que el clima laboral de l'empresa influeix molt en l'actitud del treballador i, conseqüentment, en les taxes d'absentisme. Els responsables de recursos humans de les empreses assistents a la jornada s'han mostrat d'acord amb Monforte en que un bon ambient de treball, en el que el treballador se senti motivat, implicat i part del grup, contribueix notablement a reduir les baixes injustificades.
En les dues últimes intervencions de la jornada, Eusebi González, Director de Relacions Externes de la Catalunya Occidental de Mútua Intercomarcal, i Mar Romero, Directora de Solid Prevention, van presentar els programes de l'entitat mutualista per analitzar i actuar sobre l'absentisme. Així, González ha explicat com la Mútua utilitza una metodologia basada en el cercle de Deming, que analitza totes les dades de contingències professionals i comunes de les empreses i els ofereix indicadors bàsics que els permeten prendre decisions per actuar sobre aquestes.
Romero, que col·labora amb Mútua Intercomarcal en la creació d'eines per a l'anàlisi i l'autoreflexió, ha assegurat que l'objectiu d'aquestes eines és que els treballadors identifiquin les causes de contingència, prenguin consciència sobre elles i s'impliquin en la solució de les mateixes. Per això, dins de la web de Mútua Intercomarcal s'han creat mòduls interactius de curta durada molt enfocats a la pràctica i que analitzen temes com la gestió del temps, la gestió de conflictes, la prevenció de l'assetjament, la conducció segura o la prevenció de trastorns musculars o esquelètics, entre d'altres.
En la cloenda de la jornada, Joan Francesc Díaz, Director de l'Àrea de Relacions Externes de Mútua Intercomarcal, ha insistit en la importància de la implicació d'empresaris i treballadors perquè el teixit empresarial català guanyi en competitivitat i es posicioni com a referent al món.