L'Escola Popular de Manresa es queda al barri

La pressió dels moviments populars i l'acord assolit entre l'Ajuntament i la Sareb permeten mantenir l'ús dels baixos del carrer Sobrerroca durant els propers quatre anys

Publicat el 19 de febrer de 2021 a les 20:27
Actualitzat el 19 de febrer de 2021 a les 20:38
L'Escola Popular es queda als baixos del carrer Sobrerroca que ha usat durant els últims cinc anys per donar classes de repàs i facilitar activitats per als infants de la ciutat amb pocs recursos amb l'objectiu que no es quedin enrere. L'Escola Popular havia portat a terme diverses accions per reivindicar el seu paper al barri i aquest divendres hi havia programada una concentració a la plaça Sant Domènec, que ha servit per anunciar l'acord entre l'Ajuntament i la Sareb per fer un acord de cessió per als propers quatre anys.

Un centenar llarg de persones, entre voluntaris que fan les classes de repàs, alumnes i mares i pares s'han concentrar a la plaça Sant Domènec, on en paral·lel a la concentració s'hi feia un taller de cartells i també hi havia un photocall perquè qui volgués s'hi fotografiés. Els infants han gaudit de la trobada a la plaça i no han deixat de jugar i reivindicar-se com a protagonistes de l'escola.

L'Escola Popular seguirà funcionant amb normalitat al carrer Sobrerroca. L'espai, situat als baixos d'un edifici propietat de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), estava amenaçat de desallotjament i ja s'havia fixat la data del proper 1 de març per dur-lo a terme.

Amb l'objectiu de facilitar la continuïtat d'una activitat social i educativa que considera "rellevant i necessària", l'Ajuntament de Manresa ha dut a terme gestions amb la Sareb per tal de frenar aquest desallotjament i permetre la continuïtat de l'activitat de l'Escola.

Així doncs, l'acord amb la Sareb preveu que aquesta societat cedeixi gratuïtament l'espai a l'Ajuntament de Manresa, en règim d'usdefruit, per un termini inicial de quatre anys. Al seu torn, l'Ajuntament en cedeix l'ús a l'Escola Popular, que podrà seguir portant-hi a terme la seva activitat. Actualment el projecte dona suport a una quarantena de nens i nenes de 6 a 12 anys aproximadament, i hi participen prop d'una trentena de voluntaris adults.
 

Vista general de la concentració per l'Escola Popular a la plaça Sant Domènec. Foto: Pere Fontanals


Aquest divendres matí, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, juntament amb la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, i altres representants de l'Ajuntament, s'han reunit amb membres de l'Escola Popular per comunicar-los l'acord. El govern de la ciutat ha volgut posar de relleu la importància de "donar continuïtat a un projecte que dona suport a infants, la majoria dels quals en risc d'exclusió social".

L'alcalde ha recordat que els Serveis Socials municipals fan una tasca intensa de suport als col·lectius desfavorits, però ha remarcat "el paper imprescindible" d'entitats i projectes basats en el voluntariat, com el de l'Escola Popular. També ha desitjat que el projecte pugui segur donant suport als infants i vida al barri durant molts anys, i ha celebrat que després de força temps amb l'amenaça de desnonament, finalment s'hagi superat aquesta incertesa i tensió i el projecte pugui continuar endavant.