L'Escolania de Montserrat cantarà a la Sagrada Família durant la visita del Papa

Compartirà cor amb l'Orfeó Català, la Coral Sant Jordi i altres cors del Principat

Publicat el 30 d’octubre de 2010 a les 14:53

Imatge d'arxiu de l'Escolania de Montserrat. Foto: AjSú

L'Escolania de Montserrat, L'Orfeó Català, la Coral Sant Jordi i diversos cors del Principat interpretaran el repertori de la consagració de la Sagrada Família a càrrec de Benet XVI. Seran un total de 800 cantaires que ompliran de so l'església de Gaudí el proper 7 de novembre. Sergi d'Assís Gelpí, prefecte de l'Escolania, assenyala a l'ACN que han fet un únic assaig col·lectiu i, a partir d'aquí, cadascú es prepara el seu repertori. Encara no està tancat del tot, però, quins cors participaran en cada moment de la litúrgia. Ignasi Prunés, un dels escolans, explica que està "content" de cantar en un temple on encara no ha estat mai.

Sergi d'Assís Gelpí destaca a l'Agència Catalana de Notícies que ja han fet l'assaig col·lectiu que tenien previst al temple amb l'Orfeó Català, la Coral Sant Jordi i la resta de cors que cantaran durant la visita del Papa a la capital Catalana. Gelpí qualifica de "dia històric" per Barcelona i per l'església catalana la consagració de la Sagrada Família a càrrec de Benet XVI.

A partir d'ara, cada cor continuarà preparant el seu repertori tal com van fer dies abans de l'assaig col·lectiu. Sobre els detalls de la cerimònia, el prefecte es mostra prudent perquè encara no està tancada del tot. No obstant això, explica que "hi haurà peces que cantarem els tres cors junts", en referència a l'Escolania, l'Orfeó i la Coral Sant Jordi, i d'altres que s'interpretaran amb la resta.

L'ofertori o la comunió seran alguns dels moments d'interpretació col·lectiva i durant la resta de la cerimònia hi haurà diferents solistes que s'aniran succeint. Alhora, el prefecte assegura que hi haurà "algun solista" de l'Escolania que farà "alguna participació molt específica" davant del públic assistent. Al final de la celebració, es cantarà l'Al·leluia de Haendel, acompanyats de trompetistes i timbales.

Sagrada Família
La proposta d'ajuntar aquests cors va venir de l'Arquebisbat de Barcelona, segons destaca Sergi d'Assís Gelpí, i va ser rebuda amb "il·lusió" pel fet de poder participar "en un moment tan especial". Pel que fa a l'edifici de la Sagrada Família, assegura que té un "sentit religiós" interpretat pel mateix Antoni Gaudí, però, des del seu punt de vista, "sobrepassa l'àmbit religiós" i esdevé una "icona de Barcelona i del país". En aquest sentit, troba especialment adequada la combinació de cors religiosos amb d'altres de laics.

Pel que fa a l'acústica del temple, el prefecte afirma que és "bonica" quan "canten tots els cantaires junts" perquè Gaudí havia previst que hi hagués "molta gent cantant junta". En canvi, "si canta un cor petit, en un temple tan gran, queda una cosa molt petiteta". És per això que Gelpí assenyala la importància d'haver fet proves prèvies i la complexitat de triar qui i com interpreta cada peça.

Escolans contents
Per ser conscients del que faran diumenge, els escolans estan veient vídeos i llegint textos sobre Gaudí. També se'ls ha explicat com es preveu que sigui la Sagrada Família quan estigui acabada. Segons el prefecte, "ho han seguit amb molt d'interès i s'adonen que és un lloc molt especial i únic al món".

Un dels escolans, Ignasi Prunés, assenyala que estan assajant diverses peces com ara "Nigra sum", una cançó que podran fer "de memòria" perquè ja la tenen ben coneguda. Aquesta és, de fet, la que li agrada més, especialment per la tessitura de la veu que interpreta ell, una de les més agudes.

Prunés afirma que està "content" de cantar a la Sagrada Família i subratlla que encara no hi ha esta mai. No és el cas d'altres escolans, que ja han trepitjat el temple de Gaudí. El mètode d'assajos no varia del que se segueix durant tot l'any, i consisteix en una hora d'interpretació després de berenar i d'una classe de música prèvia. Això sí, cada tarda.