El veredicte es va fer públic aquest dimarts (25 de juny) al vespre, en el marc d'un programa especial en el qual els quatre darrers classificats del concurs van haver de superar una sèrie de reptes culinaris per arribar a la final, consistent en un duel entre els dos millors aspirants. Sota l'atenta mirada del –ja mític– jurat (format pels cuiners Pepe Rodríguez, Samantha Vallejo-Nágera i el també manresà Jordi Cruz), els quatre concursants semifinalistes van començar a competir pel podi reproduint una recepta del cèlebre xef Dabiz Muñoz, del restaurant DiverXO de Madrid, de tres Estrelles Michelin. En aquesta prova inicial ja es va decidir la primera classificada per a la final, un títol que va ostentar la gallega Teresa Abalde.
El segon repte a què van haver de fer front els altres tres semifinalistes (a banda d'Aleix Puig també s'hi trobaven la basca Aitana i el madrileny Valentín) va consistir en elaborar, cadascun, dos plats d'un menú dissenyat per Quique Dacosta. Va ser aquesta prova la que va fer decantar la balança a favor del manresà, que va aconseguir arribar a la final per enfrontar-se a Abalde.
"D'on vinc", "On soc" i "Cap on vaig"Y el ganador de la séptima edición de #MasterChef España es @AleixMChef7. Felicidades campeón has luchado como nadie para alcanzar la victoria y conseguir tu sueño https://t.co/5KB3O2GWnE #MCFinal pic.twitter.com/gVvrDS56CN
— MasterChef (@MasterChef_es) 25 de juny de 2019
El repte decisiu i més complicat de la gala va tenir lloc al plató del programa. Allà, els dos finalistes van retrobar-se amb els seus companys de concurs (eliminats al llarg dels tres mesos de programa), així com també amb les seves famílies. En el cas de Puig, qui va anar a donar-li suport va ser la seva germana Meritxell; el Xavier, un amic de l'ànima, i la Marta, la mare, "a qui li dec tot", va emocionar-se l'aspirant.
En aquesta darrera prova els dos finalistes havien d'elaborar un menú propi, amb entrant, plat principal i postres. Els encarregats de valorar-lo i decidir el guanyador serien els membres del jurat esmentats anteriorment i el xef peruà Gastón Acurio, posseïdor de més de 45 restaurants repartits en 9 països diferents.
Aleix Puig va apostar per fer cuina de casa, en un homenatge a Catalunya i al Mediterrani. En aquest sentit, el peix va ser el protagonista de dos dels plats; un gest que va evidenciar, un cop més, la seva passió pels aliments procedents del mar, una passió sorgida, segurament, del negoci que té la seva família i on ell fa molts anys que hi treballa: la peixateria Povill (situada al carrer Barcelona de Manresa).
L'entrant, batejat amb el nom de D'on vinc, va consistir en un pa amb tomàquet amb all negre i sardina fumada, i va gaudir de grans elogis per part del jurat: Jordi Cruz va ressaltar els "sabors elegants" que contenia; Samantha Vallejo-Nájera va elogiar-ne l'originalitat; Pepe Rodríguez va puntuar-lo amb un excel·lent, i el xef Acurio va confessar haver sentit "el gust del Mediterrani" en cada mossegada.