
L'estrena del passatge del Pacte de la Concòrdia ha posat el punt i final a la representació del Misteri de la Llum que s'ha fet aquest dilluns al vespre després de l'arribada simbòlica de la Llum i l'Aigua. D'aquesta forma es pretén oferir un relat més complet i fidel dels fets que van succeir al segle XIV i de l'acord entre Manresa i el bisbat de Vic que va propiciar la construcció de la sèquia.
La celebració d'un dels actes més carregats de simbolisme de la Festa de la Llum s'ha iniciat, com és tradicional, a l'església de la Mare de Déu del Carme, amb l'assistència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la majoria de la resta de regidors del consistori. Els acompanyaven els representants de l'Associació Misteriosa Llum, els administradors de la festa d'enguany, l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Bages, Berguedà i Solsonès, i entitats, personatges i autoritats vinculades directament al Misteri de la Llum.
Abans d'iniciar-se la representació hi ha hagut un record especial per a la trajectòria artística i cultural d'Andreu Descals, creador de l'àliga que des del 1992 està present a les festes tradicionals manresanes. Un cop finalitzada la primera part del Misteri de la Llum a l'església del Carme, el seguici d'autoritats i el públic assistent han participat en la processó d'espelmes fins el Monument de la Llum, a la plaça Infants.
En aquest nou escenari, s'ha fet l'arribada simbòlica de la Llum i l'Aigua. L'alcalde Valentí Junyent ha encès la flama després de rebre la Llum de Montserrat de mans dels portadors del Centre Excursionista de la Comarca del Bages i ha acompanyat els nois del Club Atlètic Manresa, que han abocat l'aigua a la font del monument. Ha estat en aquest punt, on tradicionalment acabava el Misteri, on s'ha afegit enguany la representació del Pacte de la Concòrdia.
El nou passatge trasllada el públic a l'any 1345 i Guillem Catà, arquitecte de la sèquia, fa de narrador dels fets històrics que van propiciar la seva construcció. La representació del Pacte de la Concòrdia finalitza amb aquestes paraules de Guillem Catà:
"Amb la mort del bisbe Galceran Sacosta, l'abat Berenguer de Sant Pere de Besalú, procurador del nou bisbe de Vic i per altre part, el meu bon amic en Ramon de Saera, procurador de la ciutat de Manresa, el dia 19 de novembre de l'any 1345, van aprovar i signar els capítols que establiren la concòrdia definitiva".
"Més tard ho ratificaren el bisbe Miquel de Ricomà i el rei Pere III. Posteriorment, el dia 12 de juny de l'any 1346 per part del Pap a Climent VI, a Vilanova d'Avinyó, es confirmà definitivament aquesta concòrdia que donà pas a milers i milers de litres d'aigua fins a Manresa".
"I amb el temps, Manresa, ciutat documentada des de l'any 889, esdevindrà pròspera, desenvolupada i culturalment forta. Gràcies a l'ànima d'unes persones nobles i justes que van fer possible la construcció de la Sèquia i que han posat a les meves mans mortals i de natura feble, la clau de volta que obra la porta a una gran ciutat. Majestat, Il•lustríssim, Abat, Procurador... el somni de la nova Manresa s'ha fet real".
La cantada dels Goigs de la Llum per part de tots els assistents va posar punt i final a la celebració del Misteri de la Llum d'enguany.