Maria Dolors Serra en una imatge d'arxiu. Foto: ERC
El jurat del premi Maria Casajuana 2011 ha decidit atorgar la distinció a Maria Dolors Serra i Riba. El premi s'entregarà el proper dimecres 9 de març al vespre, durant un sopar obert a tothom que tindrà lloc a l'Espai Gastronòmic del Teatre Kursaal de Manresa, a les 21 h.
Aquest any, a part de ser la desena edició (una efemèride que es voldrà celebrar convidant a totes les premiades dels anys anteriors), es vol tenir un record molt especial per Maria Casajuana, que va morir el passat mes febrer a la Residència Montblanc de Manresa. És per això que també s'aprofitarà l'acte per fer un sentit homenatge a la persona que li dóna nom al premi i que en simbolitza els valors.
Tothom qui desitgi assistir a aquest sopar pot apuntar-se trucant per telèfon o enviant un correu electrònic a la Seu Local d'ERC Manresa, els matins (Marc).
Biografia de Dolors Serra
Maria Dolors Serra i Riba va néixer a l'Ametlla de Merola el 21 de gener del 1950. Els seus pares eren treballadors de la Colònia i és la segona de tres germans. Va cursar els estudis primaris al col·legi de les Dominiques de l'Ametlla i, com que la família no podia pagar l'internat, va fer el batxillerat a les Dominiques de Manresa, interna però formant part d'un grupet de nenes que servien les taules, rentaven els plats i fregaven les classes. Durant aquesta època continuava participant en les activitats de l'Ametlla, actuant als Pastorets, cantant a la coral i formant part de l'agrupament escolta.
En acabar el Batxillerat superior va cursar els seus estudis d'assistència social a l'escola de formació social Torras i Bages de Manresa, en la promoció de 1971. Compaginava els estudis amb el treball a l'Acadèmia Farré on donava classe al parvulari de 4 i 5 anys. Des de llavors sempre ha anat fent formació continuada per estar al dia en la seva professió. La llista dels cursos i jornades que ha fet seria inacabable.
El primer treball com a assistenta social va ser a Indústries Payàs, a finals de l'any 1971, on treballava a temps parcial. L'any següent, per iniciativa de Càritas, es va obrir la Guarderia-Parvulari Sagrada Família, on va començar a treballar. A més, en va ser directora fins el 1978. Després de molt lluitar, va aconseguir, juntament amb un grup de pares i treballadores, que s'aprovés la construcció de la primera llar d'infants pública de Manresa, anomenada Picarol.
De 1979 a 1989, va estar al departament de treball social de l'Hospital de Sant Joan de Deu, aprofundint en els aspectes de detecció precoç del maltractament en infants, i formant part de l'equip de Psiquiatria i Psicologia infantil. Al setembre del 1989 va incorporar-se a Càritas Manresa, on va prestar serveis fins al mes de gener de l'any 2010, compaginant sempre la feina amb la família.
La seva visió de la realitat i la detecció de les necessitats en cada moment ha estat providencial, connectant, ben aviat, amb l'esperit de Càritas pel que fa al seguiment personal i sabent crear xarxa social de recolzament i ajuda als més necessitats. I tot això amb el mèrit afegit que ha estat sempre respectada per totes les institucions de la ciutat, amb les quals ha treballat colze a colze.
Dolors Serra, recolzada per les diferents juntes de l'entitat i una bona colla de voluntaris, va saber com fer sortir les primeres dones immigrants de casa, creant un projecte específic per elles, ajudar als homes amb els cursos de llengua, als nens amb el reforç escolar, etc. A partir del rober de Càritas, i adonant-se que donar roba simplement no era educatiu, es va crear el Trau, una botiga on es pot comprar roba de segona ma en condicions òptimes. Després, adonant-se que la botiga donava beneficis, va idear el taller, on es donava feina a persones amb dificultats que al mateix temps que s'educaven pel treball rebien una remuneració justa. Altres exemples de la seva tasca social també són l'Espai Jove, Pis de Pas, Tallers de cuina i cosir i el Centre de cultura.
Després va venir l'Ateninser, programa de formació per tal de que dones poc formades o d'altres cultures, poguessin desenvolupar tasques domestiques o de cura de persones grans o malaltes; Cuida't on les mateixes usuàries reben suport mitjançant un equip multidisciplinari; i Activa't per la formació i inserció laboral d'homes sense recursos que fan treballs de jardineria i restauració de mobles.
Dolors Serra ha format part de la junta de l'Associació de Veïns de la Carretera de Santpedor, de la junta de la Delegació del Col·legi d'Assistents Socials, de la junta d'Ampans i també en diferents comissions de les juntes de les associacions de pares dels col·legis dels seus fills. Actualment, ha començat una tasca de voluntària a Ampans.
Del seu matrimoni amb Jaume Estruch ha tingut dos fills i una filla i, de moment, quatre néts.
Maria Dolors Serra, 10è Premi Maria Casajuana
El premi s'entregarà el proper dimecres 9 de març al vespre
Ara a portada
-
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana Pere Fontanals
Publicat el 02 de març de 2011 a les 22:02
Et pot interessar
-
Societat L'Ajuntament de Manresa i la Federació de barris renoven el conveni del Pla de Desenvolupament Comunitari
-
Societat Obertes les inscripcions a la 18a edició del campus d'estiu Vitamina de Sant Fruitós
-
Societat Tall de trànsit al carrer de la Dama de Manresa, dijous i divendres
-
Societat El pubillatge de Manresa organitza una nova Marató de Donants de Sang