Una senyora es mira la presió. Foto: FUB
Més de 2.600 persones han participat entre dilluns i aquest divendres en la primera edició de la Setmana del Cor, un ampli programa d'activitats que ha coordinat la Fundació Universitària del Bages en el marc de la commemoració del Dia del Cor, que es va celebrar el passat 26 de setembre.
Segons la coordinadora del programa, Marta Vilanova, el balanç és " totalment positiu pel que fa a la participació de la gent, però també per la implicació de les entitats i institucions que han fet possible oferir un programa d'activitats tan variat ". Per aquest motiu, afegeix Vilanova, " estem il·lusionats per continuar amb una segona edició de la Setmana del Cor ".
L'objectiu d'aquesta primera edició era sensibilitzar i informar la població per fomentar uns hàbits i un estil de vida saludables per prevenir les malalties cardiovasculars. Aquest objectiu, explica Vilanova, " s'ha aconseguit a través de les diferents conferències i actes divulgatius i amb la detecció de persones en situació de risc que han estat derivades al seu metge de capçalera després de sotmetre's al test que mesurava el risc de ser afectades per una malaltia cardiovascular ".
Algunes xifres de la Setmana del Cor
La Setmana del Cor ha mobilitzat 2.600 persones. D'aquestes, unes 1.500 ha passat per la plaça de Sant Domènec, que durant dos matins i una tarda, ha estat el centre neuràlgic de les activitats. En aquest indret hi havia demostracions de cuina cardiosaludable, un estand de l'Agència de Protecció de la Salut, un espai on es calculava el risc de patir una malaltia cardiovascular i un taller de reanimació cardio pulmonar.
Durant aquestes tres jornades, s'ha mesurat el risc cardiovascular a 230 persones i unes 150 més han après com s'ha d'actuar per reanimar una persona que hagi patit una aturada cardio pulmonar.
A banda de les activitats de Sant Domènec, unes 300 persones han assistit a les conferències inaugural, la taula rodona sobre la prevenció i el tractament de les malalties cardíaques i la conferència de cloenda, en la qual el responsable del Pla Director de malalties de l'aparell circulatori del Departament de Salut, Ricard Tresserras, ha parlat de "La Salut cardiovascular a Catalunya".
A més, 375 persones han assistit a les conferències que s'han dut a terme a les associacions de veïns i un centenar han participat en les caminades que s'han fet des de les diferents àrees bàsiques de Salut.
A aquestes xifres cal sumar-hi les persones que han aprofitat les jornades de portes obertes als gimnasos de Manresa, les que s'han pres la pressió de forma gratuïta a les farmàcies i les que han fet algun dels menús cardiosaludables que durant aquesta setmana han ofert diferents restaurants de la ciutat.
El programa d'activitats ha estat possible gràcies a la implicació de prop d'una vintena d'entitats, empreses i institucions de la capital del Bages i al patrocini de la Fundació caixaManresa.
Les entitats i institucions que s'han implicat en l'organització dels actes són l'Ajuntament de Manresa, l'Agència de Protecció de la Salut, la Fundació Althaia, CatSalut, el Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona, el Col·legi de Farmacèutics de la Província de Barcelona, la Clínica Universitària de Manresa, el col·legi Oficial de Metges de Barcelona, el gimnàs Cube, el Departament de Salut de la Generalitat, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, la Fundació Sociosanitària de Manresa, el Club Gimbe, el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, l'Institut Català de la Salut, l'Escola Joviat, El Pla d'Activitat Física Esport i Salut de la Generalitat, les Piscines Municipals i el gimnàs Viasport.
