
Més d'una cinquantena de persones van assistir dijous 23 de gener a la xerrada "La formació universitària i les necessitats d'avui', que va tenir lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila dins dels actes de la Festa de Sant Sebastià. El tema va ser desenvolupat per la surienca Maria Jesús Marco i Galindo, doctora en Educació i Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
L'acte va començar amb unes paraules introductòries de la regidora d'Educació, Ana Pérez. En la seva xerrada, Maria Jesús Marco va explicar que la universitat viu actualment "un procés de transformació" sense precedents per la implantació de la Declaració de Bolònia sobre la creació de l'espai europeu d'educació superior.
Segons Maria Jesús Marco, l'ensenyament universitari està evolucionant amb a "models híbrids", presencials i semipresencials, aprofitant les possibilitats que ofereixen les TIC.
Tres objectius d'aquest nou model són el foment de les competències transversals, l'orientació pràctica de l'ensenyament i la formació continuada. Algunes d'aquestes competències transversals són les següents:
- Les bones aptituds comunicatives, orals i escrites, i el domini de l'anglès.
- La capacitat de treballar en equip i integració amb persones de cultures diferents.
- L'ús de les TIC i les habilitats de gestió de la informació.
- El compromís ètic, la preocupació per la qualitat i la voluntat de millorar.
- La capacitat d'aprendre al llarg de tota la vida.
Maria Jesús Marco va comentar que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va ser el primer centre universitari virtual del món, i s'ha convertit en un "referent mundial" pel seu model pedagògic.
També va afegir que la proliferació de cursos universitaris oberts i gratuïts a través d'internet, coneguts amb les sigles MOOC per la seva denominació en anglès, mostra que "l'interès per formar-se és real" i que els mitjans per fer-ho són cada vegada més diversos.